Известният столичен адвокат Константин Симеонов е поел защитата на издирвания от Интерпол мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. ПИК поърси адвокат Сименов, за да научи актуални подробности около неговия клиент, за когото е издадена и европейска заповед за арест.

Интервю на Ивайло Крачунов

- Г-н Симеонов, защо Цветан Василев продължава да се укрива от правосъдието?

- В петък проведох среща в Софийската градска прокуратура. Казах на прокурорите, че нито един от останалите обвиняеми по случая с Корпоративна търговска банка в момента не е в ареста. Мога да кажа, че Цветан Василев може да се прибере в България, но при условие, че мярката му за неотклонение е различна от задържане под стража. Правя това уточнение, защото от ареста не могат да се предприемат действия за спасяване на банката, което е най-важното в конкретния случай. Какво ще стане с това дело и как ще приключи то, ще стане ясно след време.

- Защо Василев го е страх да се изправи пред прокурорите?

- Няма такова нещо. Единственият проблем е с това, че ако той бъде докаран на границата със Сърбия, той ще бъде задържан от тамошните власти за екстрадиция, въпреки че той се прибира в България, където уж го търсят. Първо това. Второ - ако той премине през сръбската граница, ще го арестуват нашите власти. От ареста на бул. "Г.М. Димитров" банки не се спасяват.

- Има ли протекция Василев от сръбските специални служби?

- Нямам такава информация. Това не е моя работа. Единственото, което мога да кажа е, че в Сърбия не действа европейската заповед за арест.

- Но издирването чрез Интерпол важи, нали така?

- Да. И съответно, ако сръбските власти решат, те могат да пристъпят към процедура за екстрадиция по Европейската конвенция. Въпросната процедура, обаче е доста тромава и не съм сигурен, че нашата прокуратура е готова за нея.

- Защо смятате така?

- Защото ако се стигне до екстрадиция, то съдът в Сърбия ще поиска доказателства за вината на Цветан Василев. Тази процедура дори и да започне няма да завърши за ден-два. В края на краищата мярката за неотклонение "задържане под стража" не е панацея, но ние в България се възприема по този начин. Вижте например, че в Америка в ареста не се пращат дори хора, които са обвинени в най-тежки престъпления, като убийство например. Примерът с О Джей Симсън е показателен в тази посока. Той не беше задържан, а му бе определена много висока парична гаранция. Нали се стремим именно към държави като САЩ. Трябва внимателно да се прецени - кое е по-важното за държавата и хората. ОК, ако по-важното е Цветан Василев да отиде в ареста - хубаво, но според мен е по-важно да се търсят варианти КТБ да оживее, първо, за да може да се разплати с депозитарите си и второ - да се помогне на бизнеса, който има договорни отношения с банката. Това, което се случи с КТБ е удар срещу бизнеса, срещу държавните фирми, срещу общини, които имат пари там и срещу вложителите. До момента не сме имали ситуация, в която КТБ да е обявена в несъстоятелност. А сигурни ли сме, че ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност, няма да тръгнат да потъват и други банки. Всички тези неща трябва да се съобразят. И каквато и минимална възможност съществува банката да бъде спасена, тя трябва да бъде използвана. А не да се казва - ще върнем парите на всички с изключение на Цветан Василев! Защо на него да не бъдат върнати парите? Да не би да е черен или тъмно-зелен?

- Цветан Василев на няколко пъти обяви, че вина за ситуацията с КТБ носи БНБ. Дискутирахте ли с Василев този въпрос?

- Аз не съм прокурор, опитвам се да следя логично това, което се случва във времето. БНБ в един случай помогна на една банка, но постъпи по коренно различен начин с КТБ. БНБ се натресе като слон в стъкларски магазин в КТБ. Не стига това, но и след това последваха безумни изказвания, едно от които беше, че парите са били изнесени с чували. КТБ бе поставена под особен надзор, но след това не бяха потърсени акционерите, които можеха да помогнат за оздравяването на банката. Извинявам се много, но за мен това е абсолютно неадекватно поведение от БНБ. Сега главният прокурор казва, че ще спасява банката, но това не влиза във функционалните му задължения. Имам претенции, че разбирам какви са функциите на прокурорите и респективно на главния прокурор. Сега изведнъж се появи Спасителят в ръжта. Спасителите станаха много. Бойко Борисов твърдеше, че е спасил банковата система, а преди това наливаше бензин в огъня. И всички разбират и са компетентни по финансовите въпроси. Аз от финанси не разбирам, но съм убеден, че законът трябва да се спази и да се даде възможност на акционерите да оздравят сами банката и да привлекат средства. Така банката може да оживее, за да не се случи нещо опасно. Дори и теоретична опасност да има, тя трябва да бъде предотвратена, защото ще стане страшно - останалите банки могат да бъдат повлечени и в България да стане революция. Никой няма интерес КТБ да фалира. При условие, че Василев може нещо да направи, да се иска вкарването му в ареста - ОК, но не е правилно. Василев не е искал да се крие. Ако е искал да го направи, щеше да изчезне още преди да му повдигнат обвинението и да отиде в Южна Африка и оттам да гледа сеир, както направиха други хора като братя Галеви. С неговите възможности той можеше да избяга, но не го направи. Дори в момента е готов да ангажира всички възможни негови средства, само и само банката да оцелее. Тази възможност за оздравяване на банката минава през това да не влиза в ареста. Иначе той е мъжкар! Него ареста не го плаши, но въпроса е, че няма как да направи нищо от килията. А времето тече, колкото повече тази банка не работи, толкова повече намаляват шансовете тя да бъде реанимирана.