„Единствено по подобен начин чрез Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна, може да бъдат осъдени Русия и президента Владимир Путин за действията, които се извършват в момента, тъй като Русия не признава съда в Хага“.

Това заяви пред GlasNews.bg адвокат Михаил Екимджиев по повод получената покана от Полша до България. В нея е предложено страната ни да изпрати лекари, патолози, юристи, прокурори, криминалисти и други експерти в Украйна. 

„Често пъти такъв тип разследвания се правят по конкретен казус и участието на всяка държава е доброволно“, поясни адвокат Екимджиев.

Подобни трибунали са осъдили бившите лидери Милошевич и Младич. Според адвокатът позицията на ВСС България да не изпрати разследващи е морално укорима.

Правосъдното министерство е предложило на ВСС два варианта – да приемат поканата за сведение и без да участват, или да изразят принципно съгласие за участие в комисията. Без дебат и единодушно, Висшият съдебен съвет е подкрепил първия вариант.