Тази седмица на срещата ЕС-Западни Балкани в Брюксел премиерът на Албания Еди Рама отправи серия нападки към България, заради позицията й за Северна Македония. Ветото, наложено от българска страна, блокира и присъединяването на Албания към Европейския съюз.

"Нов ден в Европа, но не и в България! Какъв позор за Европа е тази българска афера! По време на много гореща война, която се провежда в задния двор на Европа, една страна членка на НАТО похищава две други страни членки на НАТО пред погледа на 26 държави от ЕС, които седят неподвижно в плашеща демонстрация на импотентност", заяви албанският премиер.

Той повтори упреците си и в интервю за БНТ. 

"Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие", коментира Рама. Вчера Сали Бериша, човекът, който оглави демократичните промени, откъснали Албания от тъмното ѝ комунистическо минало, прояви достойнство. Старият демократ се извини на България от името на своята партия за поведението и недопустимия език на премиера Еди Рама - социалист. Първият некомунистически държавен глава на Албания за пореден път показа уважение към България.

Пловдивският адвокат Станислав Станев, който е изключително ангажиран с темата за Западните Балкани и съдбата на българите в Северна Македония изпрати отворено писмо до албанския премиер. В него той напомня кой е истинския виновник за забавянето на процедурата и призовава Еди Рама да се извини. 

Ето и пълния текст на писмото:

Еди Рама,

Във връзка с недопустимите Ви изявления по отношение на България от последните дни, си позволявам да Ви обърна внимание върху няколко неща. България като член на ЕС трябва да се грижи всяка страна, която започва преговори, да е напълно готова. Албания е готова, но Вие сте наясно, че управляващите на Македония държат в сърцето си югославската омраза и искат да инжектират тази отрова в ЕС. Наясно сте, че за разлика от Албания, в Македония не се спазват човешките права. Знаете, че съвсем наскоро беше запален културен център на българите. И искам да ви питам: казахте ли нещо на своя македонски колега; обърнахте ли внимание на македонския президент, че това не просто не е европейско, но не е и хуманно? Защото ако сте мълчали по този въпрос, позорът за който говорите не е на България, а ваш личен.

Господин Рама, както правилно посочихте, през 2017 година Албания се окичи с достойнство, като призна истината - че на нейна територия живее голяма българска общност. Днес обаче вие заличихте достойнството и следващото се от него уважение. Днес вие реално казахте на всички, че сте приели законът не защото такава е истината, а по политически причини.

Господин премиер, аз знам, че вие сте наясно с истината и знаете, че България е права. Знаете го не само вие, знаят ги и всички албанци, включително и особено в Република Северна Македония. И вие знаете, че те го знаят. Вие можехте да станете лидера на Западните Балкани, като призовете своя македонски колега да прегърне истината. За съжаление обаче предпочетохте приятелството на Вучич, въпреки че знаете, че неговото управление не съжалява за жестокостите, които ордите на Милошевич извършиха срещу вашите сънародници в Косово.

Трябва да ви кажам, че аз лично много съжалявам, защото уважавам и ценя Албания, възхищавам се от много аспекти на ценностната система на албанския народ и вярвам, че той може не просто да се интегрира в европейското семейство, но и да допринесе за неговото израстване. Но твърдо вярвам, че това не може да се случи, докато от името на албанците се правят изявления като вашите.

Призовавам ви не просто да се извините на България, а да се замислите на това, което казахте, и да преосмислите позицията си. Европа има нужда от Албания, но няма нужда от спирачките, които вие поствяте.

С уважение, адв. Станислав Станев