Сърдечно болната 7-годишна Стоянка, изоставена от майка си в пловдивската Детска кардиология, не дочака майчина милувка и трансплантация на сърце. Момиченцето издъхна вчера следобед, след като състоянието й рязко се влоши – получила белодробен оток, който е бил вследствие на основното й заболяване, съобщиха лекуващите я лекари пред TrafficNews.

Медиците веднага я преместили в интензивния сектор на Детската клиника, но за съжаление, Стоянка не успяла да се пребори с усложненията.

Заболяването на малкото момиченце било открито миналия август. Била й поставена диагноза "Дилатативна кардиомиопатия", като не била ясна причината за възникването на болестта.

"Къде е мама? Кога ще дойде, мама, да ме види?", питало всеки ден детето лекарите и медицинските сестри. С въпросите си и с искрената си надежда да получи майчина милувка и любов, късало сърцата на медицинския персонал. Стоянка била изоставена от майка си преди около три седмици в Детската кардиология на УМБАЛ „Св. Георги”.

Жената казвала, че има още три други деца и че трябвало да се грижи и за тях. Семейството на Стоянка е от ромски произход и нямало средства да се грижи за тежкоболното си детенце.

"Защо го изоставих? Защото сме в трудно положение. Мъчно ми е. Даже ми е много мъчно. Не заспивам. Аз по цяла вечер плача", каза преди два дни майката й - Десислава Щерева. По думите й единственият шанс детето да бъде спасено е трансплантацията.

Включено е било в списъка на чакащите. "Аз искам да ме чуе целият свят. Искам да се намери донор за моето дете, за да може да си я прибирам. Не знам другите какво говорят и какво правят, за децата ми съм си добра майка", каза още Десислава.

Но Стоянка не дочака новото си сърце, не дочака надеждата за живот и нормално детство. Не дочака и майка си, нито баща си, нито братчетата и сестричетата си. Не успя да се сбогува.

Все още няма яснота кога ще бъде погребението на момиченцето.

Екипът на TrafficNews изказва своите искрени съболезнования. Почивай в мир, Стоянке!

Почина 7-годишното момиченце, изоставено в пловдивска болницаДетето е издъхнало вследствие на сърдечната недостатъчност и получен белодробен оток

Мама ще дойде ли?, пита всеки ден изоставено 7-годишно момиченце в пловдивска болницаСтоянка се нуждае от трансплантация на сърце, социалните й търсят нов дом