Мнозинство от 81% от пълнолетните български граждани смятат, че националните интереси на страната са на първо място.
Едва 9% от интервюираните смятат, че глобализацията е по-важна. Останалите нямат мнение.

Това сочат данните от международното изследване "В края на годината" на световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 58 страни по целия свят.

България е в топ10 по националистически настроения, отчитат още данните.

Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.

На въпрос за ефекти от санкциите срещу страни като Китай и Русия, 44% смятат, че са неефективни, а една четвърт са на мнение, че имат ефект. 34% не могат да преценят, което показват немалък дял на неразбиране на темата.

България е сред страните с ниски дялове на доверие към санкциите. След нас се нареждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част смятат санкциите за неефективни.

Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл", коментира данните така: "Мнозинството от гражданите по света едновременно се отказват от глобализацията и отхвърлят политиката на налагане на санкции. Светът се отдалечава от еднополюсната система на международни отношения, в която имаше "един полицай в града". Изглежда, че след няколко десетилетия на "Ние, светът", господстващото настроение все повече се определя от "Аз, светът". Историята ни казва, че такъв подход често поражда големи катаклизми".