В днешния модерен демократичен свят трудно можем да си представим зависимостта, като понятие вън от личностната подчиненост. Какво обаче остава на един народ, чиято съдба и воля са в чужди ръце?

На 22 септември 1908 година, тридесет години след Освобождението, България получава правото да се назовава наистина независима. Дотогава тя е княжество, васално на султана. Трибутарността /б.а. плащането на васални такси/ не е най-страшната участ на един народ-слуга. Тя засяга финансовата стабилност на княжеството, ала да стоиш под върховния суверенитет на султана е едно много по-сериозно вмешателство.

Никой господар не желае неговите васали да имат своя култура, своя стратегия за развитие, своя национална идентичност. С властта на всички договорни прерогативи той не позволява на слугата си да разгърне своя потенциал - икономически подем, който би довел до социален прогрес.

Не случайно в Манифеста към българския народ, Цар Фердинанд пише:

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска".

Днес, 111 години по-късно, България има свой облик, своя идентичност, членува в обединения и сътрудничи с останалите държави в Европа и по света на равни начала. Тя и нейните граждани има правото да имат своя воля, да отстояват своя интерес и да работят усърдно за онзи така бленуван културен и икономически напредък.

22 септември е национален празник, но трябва да бъде национално задължение. Без фойерверките за 4 юли, но с огъня в душите на нашите будители и радетели на свободна България. 

Днес, след като сме независими от век и 11 години, остава ни само да не бъдем модерни роби, а да се борим за независимостта, която дедите са ни завещали да пазим и да осъществяваме.

Честит празник!

На този важен ден Община Пловдив кани всички жители и гости на Пловдив на 22 септември 2019 г. на честванията по повод 111-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от "Великата порта" и се провъзгласява за Цар на всички българи.

С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

П Р О Г Р А М А

ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 111-ТА ГОДИШНИНА ОТ

ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

22 септември 2019 година, неделя:

10.00 ч. храм „Св. Неделя”

Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов".

10.30 ч. пам. на Ал. Малинов

Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов (до храм „Св. Неделя”) –

Сдружение "Център Петко Каравелов"

11.30 ч. пл. „22 септември”

Тържествен ритуал пред колоната на Независима България 

14.00 ч. Старинен Пловдив, площад пред църквата Св.Св. Константин и Елена

По стъпките на цар Фердинанд. Възстановка на събитията от 25.09.1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България

Тържественото отбелязване на 111-та годишнина от обявяването на Независимостта на България е с участието на Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово ще произнесе Георги Василевски – историк, преподавател в Национална търговска гимназия - Пловдив, водещ ще е Стефан Попов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

Поканени са: Кметът и зам.-кметовете на Община Пловдив, Областният управител на област Пловдив и представители на Областна администрация, председателят на Общински съвет – Пловдив, и представители от Общинския съвет,, Общественият посредник на Община Пловдив, кметовете на райони, командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.