Чушки, домати, патладжан... всички те са ни любими и всяко лято, както и към неговия край, обичаме да ги приготвяме на лютеница и кьопоолу. Добавяйки ароматни подправки, цяла есен и зима опитваме от вкуса на лятото.

Ако все още не сте закупили свежи зеленчуци събрали слънчевите лъчи, които да превърнете в апетитни разядки за цялото семейство, запишете си следващите рецепти. Те ще ви вдъхновят да опитате нещо ново и различно, дори и да не сте правили никога лютеница.

Събрали са в себе си най-добрите идеи и вкусове. Добавете щипка въображение и се насладете на вкуса им. Приятен апетит!

Лютеницата на баба


Продукти:
1 кг домати
2 кг печени червени чушки
сол около 1 с. л.
захар около 2-3 с. л.
олио 1/2 ч. ч.

Приготвяне:
По желание доматите се смилат или се нарязват на дребни парченца (който както обича). Чушките се почистват и се нарязват на дребно или се смилат (пак пожелание). Слагаме доматите в дълбок съд (аз ги слагам в тава) и ги изваряваме, докато се изпари водата. След това добавяме чушките, сол и захар на вкус, олио, колкото поеме. Пържим до готовност. След това сипваме готовата лютеница в буркани, които стерилизираме 25 мин. Баба ги оставяше с капачките надолу за 2-3 дни.

Кьопоолу от зелени домати


Продукти:
1 кг зелени домати
1/2 кг зелени чушки, може да са леко люти
5-6 скилидки чесън
връзка магданоз
връзка копър
1 к. ч. олио
1-2 ч. л. оцет
сол на вкус

Приготвяне:
Преди години, есенно време когато оскубваха и изгаряха дръговете на доматите и чушките, баба ми печеше останалите зелени домати и чушки на въглените от жаравата на сухите стебла. Сега можете да поставите зелените домати в тава и да ги изпечете във фурната. Готови са когато люспата покафенее и доматчетата омекнат. Оставете ги да поизстинат и ги обелете. Изпечете и обелете зелените чушки. Обелете скилидките чесън. Ако случайно имате в дома си дървен пахар, счукайте чесъна със сол. След това нарежете на парчета изпечените домати и чушки, поставете ги в пахара и счукайте и тях до получаване на еднородна смес. Накрая добавете нарязани на ситно магданоза и копъра. Овкусете с олиото и оцета, и го поднесете изстинало. 
Ако нямате пахар, можете да използвате миксер. На вкус е същото, но става по-рядко.

Пъстра чорбаджийска лютеница

Продукти: 
12 кг червени чушки (капия) 
5-6 кг домати 
2 кг патладжани 
1 кг моркови 
зелении, олио, сол 
2-3 щипки захар за регулиране на киселината на доматите 
6 скилидки чесън, 4 връзки магданоз, 1 стрък целина

Приготвяне: 
Изпичаме чушките и патладжаните. Топваме доматите в топла вода, за да се обелят по-лесно. Работим бързо. След това измиваме и остъргваме морковите, които сваряваме. Всички продукти смесваме и прекарваме през машинката за месо. Варим в началото без олио, като така целим да изври водата, след това слагаме по много малко мазнина, но непрекъснато с дървена лопатка бъркаме, за да не загори. Отведнъж изливаме 1 л олио, наситняваме чесъна и зелениите. Подправяме на вкус.

Лютеница със сирене

Продукти:
6 кг червени чушки
1 кг моркови
1 кг твърдо сирене
700 мл олио
сол

Приготвяне:
Изпичаме и обелваме чушките. Минаваме ги през месомелачка и запържваме в олиото. Солим леко, като се съобразяваме, че и сиренето е солено. Размесваме сместа със сварените моркови, натрошеното сирене и зелении. Може да се сложи и 1 средно люто чушле по желание. Стерилизираме бурканите около 15-20 минути.

Домашна лютеница с картофи

Продукти:
5 кг червени чушки
4,500 кг червени домати
1,500 кг картофи
1 кг моркови
600 г лук
200 г чесън
60 г люти чушлета
1,200 л олио
80 г сол

Приготвяне:
Чушките се измиват и изпичат, изчистват се от дръжките, люспите и семената и се мелят в месомелачка. Доматите се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. Сварените картофи се обелват и смилат с машинката. Морковите се почистват и бланшират за 3-4 мин. в кипяща подсолена вода. Охлаждат се, смилат се и се Запържват леко. Лукът също се изчиства, измива, смила и запържва. Чесънът и магданозът се нарязват на ситно. 

В тава се слагат настърганите домати и се сгъстяват при непрекъснато бъркане, докато обемът им стане 1/3 от първоначалния. 
Прибавят се чушките, картофите, морковите, лука, 800 мл олио, чесънът, магданозът, солта и лютите чушки. 
Разбърква се сместа добре, загрява се до кипване и се сваля от огъня. Напълва се горещата лютеница в буркани, запечатват се с капачки и се стерилизират 40 мин.

Класическо кьопоолу



Продукти:
1-2 бр патладжани
2-3 зелени чушки
3 супени лъжици зехтин
2 бр зрели домати
3 супени лъжици нарязан пресен магданоз
2 скилидки чесън
2 супени лъжици червен винен оцет
¾ чаена лъжичка сол или на вкус
лимонов сок на вкус (по желание)

Приготвяне:
Измийте и почистете патладжаните и чушките. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Скилидките чесън смачкайте добре, например с помощта на уред за намачкване на чесън.

Изпечете патладжаните и чушките във фурната, докато добият приятен загар. Сложете ги в купа и покрийте плътно с капак или фолио, за да омекнат. Оставете за около 10-15 минути. След това обелете люспите на чушките и кожата на патладжаните. Нарежете на кубчета. 

С помощта на пасатор намачкайте много добре патладжаните и чушките, докато стане сравнително гладка смес. Бавно прибавете зехтина, докато сместа стане още по-хомогенна.

Прехвърлете сместа в друга купа и прибавете останалите съставки. Овкусете със сол и пипер, като разбъркате много добре. Сервирайте на стайна температура с хляб или месо на скара.


Лютеница с гъбено кубче и орехи


Продукти:
3 кг чушки
3 кг домати
1 кг картофи
1/ 2-1 кг моркови
2 връзки магданоз
2 глави кромид лук
2 глави чесън
1 кубче бульон с аромат на гъби
1 ч. ч. нарязани на едро орехови ядки
2 щипки индийско орехче
сол
олио

Приготвяне:
Измиваме чушките, почистваме ги от дръжките и ги бланшираме за 3 минути във вряща вода. С решетеста лъжица ги вадим, топим в студена и минаваме през месомелачка. Попарваме доматите, обелваме ги и настъргваме на едро ренде. Сваряваме картофите, нарязани на едро с морковите, които са нарязани на ситно. Още топли ги прекарваме през преса. Наситняваме кромида и чесъна, пускаме в олио доматите за малко, а после и тях. На огъня в голяма тава на огнището сипваме и останалите продукти, бъркаме на тих огън често с дървена лъжица. Към края добавяме натрошения бульон, подправките и орехите. В тази лютеница можем да сложим и тиква, и кисели ябълки. Разсипваме в бурканчета и стерилизираме.

Лютеница

Приготвяне:
Продукти: 
10 кг червени чушки 
5 кг домати 
2 чаени чаши олио 
1/2 чаена чаша оцет 
1 чаена чаша захар 
2 глави чесън 
2 връзки магданоз 
сол на вкус

Приготвяне: 
Чушките се опичат, обелват и смилат. Доматите се смилат и варят до полуомекване с олиото, оцета, солта и захарта. Прибавят се чушките. Сместа се вари до сгъстяване. Малко преди свалянето и от огъня се прибавят ситно нарязаните магданоз и чесън. 
Сипва се в буркани. Стерилизира се 30 минути.

Лютеница по студен начин

Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:

Рецептата е много сполучлива. Преди 2-3 год. един колега донесе в службата едно бурканче лютеница по тази рецепта. На всички много ни хареса. Оттогава лютеница приготвям само по този начин. Отървах се от досадното бъркане и висене до огъня.

Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

Източник: az-jenata.bg