В средата на 90-те Нина Миткова (заедно със съпруга си Максим Митков), започват частен бизнес –  внос и търговия на бебешки колички. Постепенно към детските колички се добавят нови асортименти за отглеждане на бебета и деца. „Чиполино” се ражда като идея в началото на новото хилядолетие и за 10 години става водеща марка на българския, македонския и сръбския пазар. През последните години марката добива популярност и на още много пазари от ЕС, както и на по-екзотични дестинации като Таити, Малта, и Мароко. Междувременно семейството стартира и друг успешен бизнес – производство на велосипеди. Така, за около 15 години, портфолиото от продукти и марки нараства значително, както и броя на работещите в семейните фирми. Днес Нина и Максим са работодатели на над 1000 души.

В областта на корпоративната социална отговорност „Чиполино” ремонтира и възстановяват стаи за изписване на новородени в болници и София и Пловдив, обзавежда стаи за повиване и хранене на бебета в Пловдив и в ДКЦ в няколко града в страната, прави продуктови дарения за детски, медицински и общински центрове. Фирмата възстановяване, облагородяване и надгражда инфраструктурата на парк „Тракия 01“, подкрепя и културни прояви и събития с благотворителна цел.

Вие сте човек от бизнеса и нямате опит в политиката. Защо се насочвате към нея и кое ви окуражава, че ще се справите?

Да, не е типично за българският политически живот хора от бизнеса, собственици и едри работодатели да участват в политиката и да отделят от времето и личният си ресурс да работят в полза на обществото и да участват в по-динамичното и навременно решаване на държавни и екзистенциални проблеми, крайната цел на които е да се подобрява обстановката в страната и хората да искат да живеят тук, а не да мечтаят за по-добър живот извън България. Това е често срещано явление в развитите държави и практика с много ползи и явно идва времето тя да стане факт и при нас. Считам, че вече има достатъчно „израснали“ във всякакъв смисъл хора от бизнес средите, които са се изкачили високо в пирамидата на потребностите и са готови да станат общественици и  да мислят повече за чуждите потребности, а не за техните собствени. Това, на 100 % важи за мен и аз имам готовността да отдам знание и натрупан опит, за да участвам в експертни комисии, задачата на които ще бъде да предлагат адекватни законодателни и други промени, за да се решават в полза на гражданите много наболели вече национални проблеми. Такива хора са сме се събрали в гражданско движение Воля и сме решени веднъж завинаги да променим съдбата на страна ни.

Какъв опит точно сте натрупала, на който ще  разчитате, за да има полза от Вашето участие в политиката и подобряване на живота на българина? Защо да Ви се доверят хората?

Работата ми на управленска позиция вече повече от 15 години и практиката ми в търговско дружество, много клиентско и потребителско ориентирано, е създало у мен много качества и знание, които ще се опитам да изброя. Да работиш с хора не е лесно по принцип, а да ги управляваш, обединяваш, мотивираш и да не ги разочароваш, е още по-трудно със сигурност. Обикновено, топ мениджъра не се занимава повече с оперативната работа (която е подредил в структура от специалисти), а се занимава с кризисни ситуации, стратегически такива, следи тенденции в пазара на стоки и услуги, в пазара на труда, в цените на суровините и материалите, оглежда се за заплахи и лоши перспективи. Грижи се за ефективната работа на дружеството и неговата финансова стабилност,  за  сигурността и перспективите както на организацията, така и на работещите в нея. Постоянна цел е въвеждането на добри практики и постигане на високо ниво на удовлетвореност от клиенти, контрагенти и партньори. Моят Университет е моята практика, която ме е научила на взаимоотношения и уважение към хората, на етика, на отговорност, на дисциплина към поетите ангажименти. Най-обобщено мога да кажа: “Смятам, че успешното развитие на бизнеса, който управлявам и начинът ми на живот, са допринесли за едно високо ниво на съзнание и готовност да направя нещо за моите съграждани и страната”.

Кои според Вас са едни от най-големите обществени проблеми и ще се насочите към тях, ако станете депутат? 

По всички въпроси и проблеми трябва т незабавни действия, всичко е важно. Но, аз в своето съзнание като човек и гражданин на България, смятам два проблема на държавата и обществото ни за много важни, с нужда от спешни действия по съставяне на екипи от експерти и кратки срокове за предложени действия и нов подход и нови програми, които да бъдат гласувани от Парламента и внедрени съответно. Единният е образователната система.

За всеки, който е родител, а и не само, е абсолютно ясно колко е спешна нуждата от цялостно пренаписване и абсолютно нов подход към системата на обучение. Необходимо е осъвременяване, тъй като това което е било необходимо хората да научат в училище някога, преди десетки години, днес вече могат лесно да го прочетат и то в момент, в който им е необходимо. Смятам, че на всеки се е случвало да се опитват да си спомни научени факти в училище, но не успява. А колко много неща сме учили и нищичко не помним.

В тази връзка, ние от движение Воля желаем образованието да се развива в зависимост от основните приоритети на държавата и нуждите на бизнеса. Необходимо е разработване на учебни планове съвместно с бизнеса.

Необходимо е при работа върху нова образователна система  да участват и детски психолози, за да се вземат предвид всички моменти от психическото развитие на децата от предучилищна възраст до порастването им в краен клас, за да развиваме и отглеждаме деца и бъдещи хора от гражданското общество, психически стабилни, уравновесени и позитивно настроени. Говорим за повишена детска агресия, а тя идва от повишен стрес у подрастващите. В наши дни, стреса е в прекомерно количество още от първи клас.

Необходимо е и да участват  педиатри, за да се вземат предвид нуждите за правилно физическо развитие на децата, за да имаме едни по-здрави бъдещи граждани на обществото.

Необходимо е да се съобразят нуждите от сън за всеки от етапите на растеж, нуждите от на движение за възрастта и развитието, нуждите от време за социално общуване и развлечения на децата. Те трябва сутрин да отиват положително заредени, отпочинали и ентусиазирани, за да поемат качествено преподаваният материал. Преуморените и отегчени деца, не поемат нито количествено, нито качествено материала и един ден се превръщат в хора, които са изпуснали основата на много умения и познания, объркани за своето личностно израстване и бъдеща кариера. 

Материала, който трябва да научат да бъде поднесен в друг формат, различен от настоящите тежки учебници и по няколко на брой тетрадки по всеки предмет. Всеки родител на дете в началните класове, изживява стреса заедно с детето си от сложността на материала и неговата неразбираема форма на поднасяне, от количеството ангажименти върху децата, от твърде ранното ставане, от липсата на време и не на последното място от почти необходимите частни уроци.

 На много от обученията за големи ни казват, че хората учат и възприемат най-много чрез очите си и визуализирането на информацията, която се поднася е в основата на нейното правилно и дълготрайно възприемане. В този смисъл, аз съм категорично за съвсем иновативен модел на учебници и приоритетно преподаване на електронни дъски в класните стаи, за да може учителят да задържа вниманието на децата, а те от своя страна да се въвлекат от това, което им се показва и обяснява.

Днешните деца имат нужда да им бъдат поднасяни повече знания за хората, взаимоотношенията, за обществата и техните нужди. Те трябва да изграждат съзнание на взаимопомощ, да имат цели и как да градят себе си и какви бъдещи полезни  роли могат да имат като градивни единици на обществото в държавата. Те трябва да бъдат учени как да  правят равносметка, как да анализират, как да планират, как да управляват личният си бюджет, как да се справят с реалните неща, които ги очакват в живота им.

Образованието трябва да е абсолютно задължително и със създаден набор от инструменти  да има система за контрол. На държавата й трябва грамотно и базово образовано население! Училището развива мозъка ни и ни създава необходимата база от знания и умения. Прави ни хора, първо полезни за себе си, а след това и за останалите. 

От гражданско движение Воля считаме, ча на България са нужни нов тип личности, изградени чрез развитие на морални добродетели, човешки ценности и патриотизъм в съответствие с предизвикателствата на съвременната епоха.

Втората тема е раждаемостта, как да я стимулираме и тя да се случи в България!

През последните години сме свидетели на увеличаване на негативните тенденции свързани с демографското развитие на страната ни. Раждаемостта е недостатъчна за разширено възпроизводство, като това от своя страна води до намаляване на населението в работоспособна възраст. Катастрофални са прогнозите на НСИ и отделни учени в страната, че през 2050 г. ще достигнем 5.8 млн. души, а през 2070 – 5.1 млн. души. Все повече млади семейства обмислят напускането на страна с цел търсене на по-добър живот. Хората по природа не бягаме от хубавото, а не спираме да го търсим. Друг разбира се е въпроса, дали хората търсещи своята реализация извън България са успели, Нашата цел е те да не поискат да заминат и да почувстват, че държавата се интересува от тях.

Категорично трябва да се създаде система от финансови стимули и подкрепа при раждане на първо, второ, трето дете в градация. Трябва да има набор от улеснения за всяко семейство при появата не бебе и разбира се аз като експерт в тази област имам конкретни предложения, които бих поставила за доразвиване и усъвършенстване. Движението ни вече има доста конкретни предложения за безлихвени заеми и ниски цени при закупуване на жилище от млади и образовани хора, готови да станат родители.

Не мога да пропусна и темата свързана с българските семейства с репродуктивни проблеми. Ние от гражданско движение Воля, заставаме зад възможността за асистирана репродукция с неограничен брой опити. Считаме, че това е дълг на държавата и възможност тя да подпомогне формирането на бъдещата си трудова сила.

Това според мен  са най-важните теми, които са основа за успеха на много други теми в бъдеще, свързани с добрите перспективи за България. Обобщено мога да кажа, че аз и хората в гражданско движение Воля имаме много ясна цел. Тя е хората да не напускат в бъдеще България, да я предпочитат за живот, работа и семейство, да живеят със задоволени човешки и екзистенциални нужди, да се гордеят с Родината ни и да имат съзнанието, че са граждани на една достойна държава! Да нарушим традицията България да бъде на челните места по бедност и корупция в ЕС! Не гласувайки, хората дават шанс на купените гласове да осигурят изкуствената преднина на партиите на статуквото.

Подкрепете Воля! В противен случай е застрашено бъдещото управление на държавата и държавната власт!

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!