Димчо Петров е на 33 години, роден и израснал в Пловдив.  Инженер по компютърни системи и технологии, а в момента е докторант в направление компютърни науки.  Работил е в частния сектор за няколко големи международни компании. След това е бил зам.-кмет на район „Южен” при Борислав Инчев, а през последния мандат зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив.

На изборите на 29 октомври е кандидат на „Браво, Пловдив” чрез „Българска прогресивна линия” за кмет на район „Западен

-Г-н Петров, кандидат сте за район „Западен” от „Браво, Пловдив”, вие живеете в района, защо приехте тази номинация и кои са най-големите проблеми на района?

-Именно защото живея там приех тази номинация. Познавам района като дланта на ръката си, всекидневно се виждам с хора, които споделят своите  притеснения и  проблеми . До момента съм обиколил целия район, като не ме изненадва, че жителите искат съвсем елементарни неща, които би трябвало да са даденост. Става въпрос за пейка пред блока им, която да не е счупена, окастрени клони, за да не падат по тях и имуществото им, тротоари в нормално състояние, проходими улици, чисти и зелени междублокови пространства.

За всичко това много от хората са подавали сигнали до районния кмет, но така и никой не им е обърнал внимание.  На първо място трябва да се решат тези проблеми, като не просто  „минем” една ръка, а да има контрол и поддръжка целогодишно.

-Район „Западен” е доста различен,  в него има пет квартала, като всеки от тях си има своята специфика и проблеми. Какво предвиждате там?

-Както казахте всеки квартал има своите специфики, но проблемите не са толкова различни.  В Прослав например има няколко неща, които притесняват хората. Там може да се каже, че има най-голяма нужда от инвестиции в уличната мрежа, защото е изключително стара, като се започне от пътищата, до тротоарите. Изградената пасарелка също създава неприятности на местните.

В т.нар. стар Смирненски ситуацията е сходна, но например там  има множество междублоковите пространства, които не са в добро състояние.  Те трябва да са зелени площи, но всъщност са кални петна.  От моите обиколки виждам хора, които искат сами да си поддържат тревните  площи, но нямат тази възможност, защото няма и поливни системи. Отделно там постоянно паркират коли, вдигайки прах, който дишаме ние и нашите деца.

-„Западен” все още е най-зеленият квартал на Пловдив, който обаче се застрои изключително много в последните  години. Това ще доведе още повече проблеми в района, как може да се ограничи това строителство?

- Пловдив като град има възможност да се разширява в южна и западна посока. Това е и причината за толкова интензивно строителство,  което обаче е изпуснато. Трябва да се въведе ред в строителството, като стриктно се спазват законите и нормативната уредба.  Голямото строителство ще доведе до липса на паркоместа, като ще има и недостиг на места в детските градини и ясли в краткосрочен план.  За това предвиждам минимум по една детска градина и ясли, тъй като  проблемите трябва да се решават преди да се случат, а не когато се появят.

Ново училище около мол Пловдив също трябва да се изгради, защото там се заселват все повече млади хора.

Същото се отнася и за паркингите.  Да, новите жилищни комплекси са със 100% осигурено паркиране, но знаете, че повечето семейства имат по 2 коли. Така на комплекс със 100 жилища, още 100 коли отиват за паркиране по улиците.  За това трябва да се планират и нови паркинги , но не само около новите жилищни квартали, а навсякъде където недостигат, а в почти целия район това се случва.

-Братската могила е едно от местата, които от години е пренебрегвано, какво мислите за тази зона?

-Със сигурност тя трябва да се интегрира като част от живота на район „Западен”. Аз имам виждания за тази зона, но смятам, че трябва да има обществено обсъждане по този въпрос. Хората трябва да кажат какво искат да се случи там,  тъй като те ще са ползвателите – дали места за отдих,  фестивална зона или друго. Това е дебат, който трябва да се проведе. Мисля, че по всички важни за района теми трябва да имаме допитване до гражданите, които са работодатели на районния кмет.

- Каква са приоритетите Ви за инфраструктурата?

-Както казах първо трябва да се концентрираме върху доброто поддържане на района – да се подменят пейките, осветлението, да се запълнят дупките, там където е необходимо. На следващо място – поливни системи в парковете и междублоковите пространства, за да имаме наистина зелена система, а не само буйни треви през пролетта.

Два от проектите, за които ще работя, ако хората  ми гласуват доверие е реконструкция на ул. „Генерал Колев”.  Улицата е много важна за стар Смирненски, като тя обслужва цяла зона, включително две детски градини и едно училище. Преди две години имаше осигурено финансиране, но така и ремонтът не започна и парите бяха разпределени.

Много важен проект е продължението на бул. „Свобода” първи етап до ул. „Рая”, а втория до „6 септември”. Тази артерия ще отпуши движението в целия район, защото ще изведе трафика от Пещерско шосе по нея.

Димчо Петров е с номер 36 в интегралната бюлетина за кмет на  район „Западен” и с преференция 110 в листата за Общинския съвет!.

„Браво, Пловдив” се явява с регистрацията на „Българска прогресивна линия” за кмет, районни кметове и общински съвет!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!