Вторият на изборите проф. Анастас Герджиков даде изявление след първите резултати от изборите за президент и Народно събрание.  Той коментира първо парламентарния вот, като по думите му партиите трябва да подходят отговорно и да съставят правителство.

„ И третите избори показаха, че резултатите ще са еднакви дори и пет пъти да има избори. Резултатите са еднакви, като ту едната, ту друга партия има по-висок резултат, а т.нар. партии на промяната имат  общ брой гласове. Още утре трябва да положат всички усилия, за да съставят редовно правителство”, каза Герджиков. 

Относно президентския вот Герджиков каза, че първата цел е постигната – да се стигне до балотаж. Той припомни, че през цялата кампания е имало проучвания, които са показвали, че Радев печели на първи тур.

„Нищо това не се случи. Имаме  балотаж, като разликата не е толкова голяма, а тя щеше да е по-малка, ако имаше дебат. Вярвам, че можем да наваксаме партията. Ние сме мажоритарни кандидати, като виждаме, че от другите партии са гласували по 10-15%, като на втори тур те ще се обърнат към нас” ,каза Герджиков. Той допълни, че очаква Радев на дебат по всяко време и място.