Няколко часа след оставката на Христо Иванов, съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов също подаде оставка като председател на ДСБ. Той благодари на хората, които са гласували за коалицията, но заяви, че поема отговорност за слабия резултат на изборите. 
 
Предстои свикването на Национално събрание на ДСБ, на което ще бъдат избрани нов председател и национално ръководство. "Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито" заявява Атанасов. 
Водачите на "Зеленото движение", което  е част от "Демократична България" Владислав Панев и Борислав Сандов също подадоха оставки заради сериозната изборна загуба по-рано днес. 
 
Ето и цялото изявление на Атанасов: 
 
 
Сърдечно благодаря на хората, дали своя глас за Демократична България, на кандидатите ни в листите, на доброволците и на всички активисти за всеотдайната и безкористна работа. Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност.
На основание чл 21, ал. 1 от Устава на ДСБ, след съгласуване с Националното ръководство на партията и провеждане на отчетно-изборна кампания в структурите, ще свикам Национално събрание на ДСБ за избор на Председател и Национално ръководство.
В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито.
Изказвам искрена благодарност на колегите от Председателския съвет на Демократична България за съвместната ни работа. За мен е чест да сме от един отбор!