Коварно заболяване отне усмивката на 11-месечната Йоана Найденова. Вместо да расте и да се развива като всичко останали деца, тя изживява един кошмар, който за крехката си възраст може би не осъзнава. Но родителите й вместо да се радват на моментите от първите стъпки, първите думи търпят тежката дума на лекарите, които поставят диагнозата злокачествена форма на тумор - Ембрионален рабдомиосарком. А това води до нуждата от спешно лечение в чужбина.



Споделяме историята на Йоана, разказана от майка й:

"Борбата за живот на Йоанка започна преди няколко месеца, когато съвсем случайно забелязахме, че едното й краче е по-късо от другото. Веднага тръгнахме по лекари и изследвания, и така се стигна до заключението, че Йоанка има киста на крачето, която притиска кръвоносен съд и това спира растежа му. В Пирогов ни казаха, че ще се наложи операция, но впоследствие всички планови операции бяха отменени заради извънредното положение в страната.

Наложи се да чакаме до 19-ти май, когато най-накрая ни приеха в болница за изследвания и на следващия ден ни насрочиха операцията. Тя мина успешно – Йоанка се възстанови много бързо и без никакъв проблем. Няколко дни след операцията обаче излезнаха резултатите от хистологията. Лекарите бяха взели материал от кистата, както се прави винаги при операция и новината направо ни разтресе. Оказа се, че детето е със злокачествена форма на тумор.

Започнахме веднага да търсим варанти за лечение – бъдеще за Йоанка дадоха лекарите от болница Liv Hospital в Истанбул."

В края на миниалия месец 11-месечното дете е прието в турската болница, където е извършен преглед, направени са и необходимите изследвания, в това число и Ядрено-магнитен резонанс. На базата на всички резултати хирург и ортопед ще направят съвет, за да решат кое ще е най-доброто лечение за Йоана. Паралелно с всичко това в лечението е включена и химиотерапия, а сумата за една вливка е от порядъка от 5 до 10 000 евро.

Бизките на Йонка вярват, че има много добри хора и с тяхна помощ семейството ще успее да премине през всички тежки изпитания. И отправят молба към всички, които имат дори и минимална възможност да дарят средства за нейния шанс за живот.