Кметът Здравко Димитров поздрави пловдивчани по случай 24 май.

УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И КУЛТУРА!

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ!

СКЪПИ ПЛОВДИВЧАНИ!

Щастлив съм от свое име и от името на Община Пловдив да Ви поздравя с най-светлия български празник - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, честван на 24-ти май.

Този празник е повод да се почувстваме горди от ролята, която българският народ има за разпространението и утвърждаването на славянската писменост и да отбележим значението на културата и образованието за съхраняването на българските традиции и духовни ценности.

В  този ден бих искал да благодаря на всички учители, писатели, артисти, художници, творци и пазители на книгите, които умножават знанието и ни дават надежда.

В днешните дни, които са предизвикателство от световен мащаб, Вие ни помогнахте да съхраним своя дух, да преминем и през този път. В дните на изолация бяхте до нас с книгите, с виртуалните изложби и онлайн концертите.

Искам да отдам и заслуженото на пловдивските учители, които бяха изправени пред огромно изпитание с новите реалности. Те показаха изключително висок професионализъм - изправяха се пред множество предизвикателства, откриваха решения на необичайни проблеми, овладяха нови умения и надскочиха редица ограничения и неизвестности. 

Функционирането на образователната система в тази безпрецедентна ситуация се осъществи благодарение на учителите, които само за броени дни успяха да преобразят познатия традиционен модел и да преминат към провеждането на учебен процес в онлайн среда.

На този специален ден изразявам искрената си признателност към всички учители, които успяха отново да ни научат какво е необходимо да се прави в извънредна ситуация – да се работи с отговорност и отдаденост. Благодаря Ви!

Искам да се обърна и към пловдивските ученици, които проявиха разбиране, упорство и отговорност в сложната ситуация. На тях искам да припомня, че българската азбука е разказ за грамотността: Аз, буки, веди, глаголи, добро ест жичье… - Аз зная буквите и е добър животът със знание. Нека пазим нашето А и Б.

Мили деца, дигитализацията Ви прави граждани на света, но пазете нашите букви, защото те са частица от нашия български корен, който ще бъде с Вас винаги, където и да сте.

Честит празник и бъдете здрави!