На 79 години почина Жорж Ганчев, който щеше да навърши 80 на 29 август. Ганчев бе политик, познат с предизвикателното си поведение и език, бивш депутат и кандидат за президент. Освен това е бил световен шампион по фехтовка за професионалисти, има няколко епизодични роли в Холивуд и е бил сътрудник на Държавна сигурност по английска линия.

Тъжната новина беше съобщена от режисьора Живко Ботев във Facebook. „Не ми беше баща, учител или ментор.... Но за него скърбя повече отколкото за тях. Тази сутрин ни напусна и полетя в последната си авантюра към звездите! ..... Нека светлината която ти излъчваше така щедро да те заведе към вечността, приятелю! Сбогом, Жоре! Скърбим безкрайно!", написа Ботев над колаж със снимки на Ганчев, публикуван на стената му във Facebook.

През декември Ганчев е покосен от втори сърдечен удар в рамките на една година, според "24 часа. След втория случай той споделил, че не се чувства добре, трудно говорел и се движел.

Неговото истинско име е Георги Ганчев Патрушев. Роден е в Пловдив на 29 август  1939 година. Учи фехтовка в Спортната академия в България при Ференц Магяр. В началото на 60-те години емигрира в чужбина като се жени за британска поданичка. 

Завършва Британската академия по фехтовка, бил е главен треньор на Лондонския клуб по фехтовка 1968-1973 г. Завършил е Театралния институт Лий Страсбърг и Експерименталния филмов колеж Шеруд Оукс в Холивуд, Калифорния.

Снимка http://georgeganchev.info/

Държавна сигурност

През юни 1970 г. Георги Ганчев Патрушев е вербуван за сътрудник на Второ главно управление на ДС (ВГУ, контраразузнаването) с псевдоним Жорж. Според документите за вербовката е регистриран към отдел 14 „Анализ и информация" и е използван по английска линия. В картона срещу професия е записано „треньор по фехтовка", а месторабота – Академия по фехтовка Лондон. Според данните в картона той е вербуван на идейно-патриотична основа.

От строго секретния рапорт за вербовката, показан от agentibg.com, става ясно, че Ганчев е имал контакт с ДС още преди тази дата. В документа е посочено, че му е дадена линия на поведение, чието спазване „създава условия за още по-активна дейност срещу английското разузнаване в полза на НР България, която той обича много".  Досието му е прочистено и освен бланката за вербуване в него има само строго секретно предложение за изключването на агент „ЖОРЖ" – Георги Ганчев Петрушев от агентурния апарат през април 1990 г.

Когато през 2007 г.  Комисията по досиетата разкрива неговата принадлежност към Държавна сигурност, Ганчев заявява: „С мен се опитват да се гаврят нещастници. „Комисията (по досиетата) представлява Народното събрание. Парламентът е такъв в момента, че изпълнява поръчки на червено-синята мъгла и на монархо-турската олигархия."

Завръщане и политическа кариера

През 1990 г., Ганчев се завръща в България и основава партия „Български бизнес блок”, на която е председател до 1996 г. След това създава партиите „Блокът на Жорж Ганчев” (2001) и Национално патриотично обединение” (2013).

Депутат е от „Български бизнес блок” в 37-то Народно събрание (1995-1997) и 38-то Народно събрание (1997-2001). След решение на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април 1995 г. (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).

Популярността му е най-видима от резултатите му на президенстки избори. През 1992 г., получава 17% от гласовете, на президентски избори, когато се явява с Петър Берон (също сътрудник на ДС), като кандидат за вицепрезидент и се класират на трето място.

На президентските избори през 1996 г. се кандидатира отново за президент в двойка с Арлин Антонов от БББ. Печелят малко над 937 000 гласа или 21,8%, резултат, който пак ги нарежда на трето място след кандидатите на ОДС и БСП.

На президентските избори през 2001 г. Жорж Ганчев се кандидатира за трети път за президент с подгласник Веселин Бончев (пак сътрудник на ДС). Двойката печели 3,3%.

Снимка БГНЕС

Артистична кариера

През периода 1973-1988 г. се изявява като режисьор, сценарист в театъра, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ, според собствената му автобиография. Пак според тази книга, Ганчев е автор на 7 филмови сценария в Холивуд, на пиеси продуцирани в Холивуд, на книги и поезия. Според световната киноенциклопедия imdb.com Жорж Ганчев има само три участия в епизодични роли. Участвал е в по един епизод на сериалите Breaking Up (1986 г.) и The Greatest American Hero (1981 г.), и в екшъна „Червена зора” (1984 г.).

Безсмъртни цитати

Жорж Ганчев е автор на много фрази, които ще са останат в речта. Ето само няколко от тях:

„Не ме гледай умно, българино!”

„Ха сега, кажи си приказката, Бероне!“ (по време на предизборна кампания за президент на България, когато дава думата на своя кандидат-вицепрезидент д-р Петър Берон)

„Кадрите не се купуват от «Плод-зеленчук», кадрите се създават с много грижи, със страхотно съблюдаване на развитието им, за да бъдат качествени. В момента това, което наблюдавам, не е от първо качество според моите представи.“ — пред сп. „Тема“; 10.2006

 „На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз.“ (за президентските избори)

 „Човек като мен, който има всичко, не е длъжен да бъде в една петокласна, разбита от вас държава.“ (към председателя на НС Йордан Соколов)

 „Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив. Трябва да го гръмнете.“

„Тихо — само на детето си, не на мен!“ (към председателя на НС Йордан Соколов, който го успокоява по време на парламентарен контрол)

 „За мен отечеството е и начало и край.“

Поклонението на Жорж Ганчев ще е в петък 23 август от 12:00 в църквата "Св. София".

Почина Жорж ГанчевИзвестният общественик и политик си отиде на 79 години