Глад в Столипиново! Така описаха наши читатели ситуацията в квартала, след въвеждане на кризисните мерки. Уличните търговци са останали без препитание, след като през последните дни патрулки и униформени с кучета, гонят хората от улицата. 

С цел ограничаване на заразата, жителите на квартала са по домовете си. Повечето от тях се препитават по улицата, продавайки различни стоки или събирайки старо желязо.

С нас се свързаха столипиновци, които разказаха, че мнозина са без пари и без храна.

„Имам жена, която продава най-вкусното ашуре по улицата, но от дни не е възможно. На ден си докарва по 20-30 лева, а сега е в дома си без хляб. Тези, които събират старо желязо или друго ценно по контейнерите, също са гонени от униформените. И те нямат пари. Търговците на плод и зеленчук, както и на месо до затворения пазар на „Батак” също изчезнаха”, пише до редакцията ни жител на квартала. Той добави, че още много работещи са по домовете си, тъй като работодателите им не са отворили. Други пък са били освободени от работа.

„Ако до вчера кипеше търговия по улиците, то сега е празно. Стоката на хората седи непродадена, а пари – няма”, допълва читателят ни.

В същото време в махалата е започнала инициатива в подкрепа на гладуващите. Във Фейсбук групата „Жителите на Столипиново”, мъж е започнал събиране на средства. Той дори е направил запитвания до наши санародници, живеещи зад граница, да се включат с парични средства. Събраните левове ще бъдат вложени в хранителни продукти и месо.

В групата дори бе направена анкета за какви продукти  да бъдат инвестирани парите, като предимно това бе ориз, месо и олио.

Резултатите не закъсняха, и преводи заваляха предимно от Германия. Ден след стартиране на кампанията, доброволци от Столипиново тръгнаха по улиците, за да раздават храните.

„В тези трудни дни(за бедните), призовахме всеки да подаде ръка да подпомогне кой с каквото може. Не сме задължили да се дават само пари, а помолихме, ако желаят да дарят и пакетирани храни.

Направи ми впечатление, че нито висшата(Според тях), нито средната класа не се появиха на сцената да подпомогнат с нещо. Изненадващо започнаха да даряват хора(бедняци) и то със зашеметяващи суми от порядъка на 200лв., 100лв., над 400лв и т.н. горе описаните суми са за по един човек. Естествено, че има дарения и между 10 - 50 лв” пише инициаторът на кампанията Абдул Вели.

Самоинициативно в квартала са открили и гореща линия за самотните жители, които имат нужда от съдействие. Българин от Германия дори е дарил значително количество месо за съкварталците си.

Междувременно в махалата тече и инициатива по дезинфекция на улиците.

„Кой с каквото може мие улиците и пред къщите си. Дори в дъжда се вадят сапуни, веро и дори прах за пране”, допълват читатели.

В махалата вече се раздават и предпазни средства. На пазара на улица „Батак” се изви опашка от желаещи да се снабдят с маски и дезинфектанти.

Днес комуналната фирма изрина над 500 тона отпадъци от незаконните сметища в гетото. 

В същото време в продължава засиленото полицейско присъствие в квартала.  Продължават обаче и нарушенията на рестрикциите. В известна видео платформа се появиха клипове, заснети от жители на махалата, в които се виждат нарушители. Те дори не се плашат от униформените и полицейските кучета, дори си позволяват да дразнят четириногите спецченгета.

На други кадри пък се вижда как явно не се спазва полицейското нареждане и се налага от бусовете да слизат полицаи, за да разпръскват събралите се групички.

И днес: Над 50 тона боклук изринаха от междублоково пространство в СтолипиновоЗа няколкото месеца от последното чистене мястото за пореден път бе засипано от камари отпадъци