В момента нямаме проблеми и не трябва да оставяме страхът да ни води при взимането на решения. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов отговори на въпрос какво е основанието да се отворят ресторантите при условия, че имунизацията се забавя.

„Следим всяко едно число, тогава когато преценим, че имаме нарастваща заразяване, която не може да бъде контролиране, нарастваща смъртност ще предприемем мерки. В момента ситуацията не е такава. По отношение на смъртността сме в плато. Имаме достатъчно свободни легла и в болниците. В момента ковид отделенията са 20 %, когато той бъде по-висок ще бъде разширен. Запълване има само в болниците в София, които с най-висок процент на обществено доверие“, заяви Ангелов.

Относно ваксинационните  паспорти в сферата на туризма и ресторантьорството, Ангелов заяви, че се обсъждат всякакви варианти и трябва да се направи всичко възможно, за да може България да бъде конкурент с останалите страни. Крайната цел е да може да осигурим пълноценен сезон, за да може да има заети работни места.

Ангелов категорично заяви, че няма да има проблеми с поставянето на втората доза на AstraZeneca.

“Дори да дойдат минимални количества от заявените, то пак ще има достатъчно, за да може да се постави втора доза. Договорите за ваксините са направени от Европейската комисия  и България няма нищо общо с темпа на доставки“, коментира още Ангелов.