Навлизаме в изключително сериозно фаза на епидемията в България. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов обобщи епидемиологичната обстановка в България на брифинг.

„Най-важното нещо  е съзнанието и разума. Благодаря, че той надделява в момента. Най-важно е спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито. Това е мярката, която спасява човешки живот. Следващата мярка е физическата и социалната дистанция. Препоръчваме на всички да избягват масовите събития и да ограничат пътуванията, ако те не се необходими. В тази ситуация най-важната мярка е да проявим  разум и да мислим за нашите близки и нашите познати, тези които можем да предпазим и да не заразим“, заяви още проф. Ангелов.

Той увери, че има достатъчно лични предпазни средства в държавата, ще бъдат доставени и още.

Днес пристигат и 1700 флакона от лекарството ремдесевир, а другата седмица ще бъдат доставени още 4300 флакона. Към момента у нас няма недостиг на  медикамента.

„Нека всички, които имат симптоми или се лекуват в болница да не гледат на това лекарството като на панацея, всеки един медикамент, който се прилага има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата от прилагането на всеки един медикамент. Има и други препарати, които помагат. Лечението на пациенти с ремдесевир става по одобрени критерии, които са изпратени до всички лечебни заведения“, заяви още министърът.

Според него към момента България поддържа едни сравнително добри нива на заболявания и смъртни случаи в Европа, но това дали ще остане така зависи от нас.

„Изпитвам изключително неприятни чувства когато виждам в интернет хора, които не спазват  мерките. Не е време за празнуване, време е за разум. Време е за помощ на здравната система и солидарност“, каза той.

В момента у нас има 3191 пациенти в болница и 239 настанени в интензивни структури.

При медицинския персонал – положителни до момента 2664, а активните случаи са 1276, от които 90 са в лечебни заведения, 7 са в интензивни структури.

"Следя максимално информационния поток, прави ми впечатление налагането на някакъв извод за тотален хаос в системата. Нека погледнем цифрите - в момента в болниците у нас се лекуват 3 200 души. Лесно е на фона на тези 3 200 души да намериш трима, при които е имало забавяне на линейка. Фокусирайки вниманието върху този 0,1% създаваме впечатление за хаос", каза на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той добави, че в момента положението в Европа е най-тежко от всички континенти и има само няколко страни, които са в оранжевата зона - Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция, всички останали са в червено.

"Нашата 14-дневна заболеваемост е 388 на 100 000, което е на 17-о място в ЕС и на 4-о място на Балканите. Смъртността в България за този период е 5,20 на 100 000, което ни нарежда на 10-о място в ЕС и на 4-о място на Балканския полуостров", допълни Кунчев.