Мерките, които от днес ще влязат в сила са взети след задълбочен анализ и разговори с експерти и всички потърпевши страни. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадина Ангелов. Той заяви, че е възможно да бъдат направени локални промени или такива на национално ниво, в случай, че ситуацията се променя.

„Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол в страната. Относно училищата сме приели, че навсякъде, където има 15% от учениците със симптоми на коронавирус, то цялото школо се извежда в онлайн форма на обучение.  Това е рамката за цялата страна. Отделните мед. щабове по области ще могат да надграждат тези мерки спрямо ситуацията. Имаме изключително добра координация с всички областни щабове и там където контрола не е толкова добър се налагат допълнителни мерки. Има една мярка, която много се коментира и е свързана с ограничаването на хората, които са над 65 години и пазаруването. До нея стигнахме след изключително задълбочени разговори“, заяви министърът.

Решението към момента е да бъде осигурен зелен коридор от 8 до 10 часа, като това може да бъде променено.

„Наясно сме, че предстоят дни, в които имат занижаване на температурите и мъгли, ако това се случи този зелен коридор ще бъде изместен следобед. Ако виждаме, че има струпване на хора, то този коридор ще бъде удължен. Нека видим как тази мярка ще бъде приложена и ще вземем решения.  Очакваме да има затруднение в малките населени места, където зареждат хранителните стоки в по-късен час. Това също ще бъде коментирана с кметовете на места“, заяви Ангелов.

Той подчерта, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти на дневна база, като достигаме почти  1000 души на денонощие.

В момента в лечебните заведения има заетост на леглата за лечение на средно-тежки случаи на ковид от 40%, а в интензивните отделения от 23%.

„Числата за динамични, защото тече процес на реорганизация на цялата здравна система. От заетостта прави впечатление, че са натоварени градовете Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен“, коментира Ангелов.

Общият брой на заразен медицински персонал у нас е  3459.

В момента активните случаи на мед. персонал у нас е  1802 души, като от тях  -1672 се лекуват в домовете си, а в болници са 121 души, като в интензивни отделения са 9.

До момента 22-ма са починалите мед. специалисти, 17 от тях са лекари, и 2 мед.сестри.

„Мерките които се взеха показват, че ние успяваме да се справим успешно с контрола на заразата“, заяви Ангелов.