Няма как да спечелим битката, ако ги няма пълководците. Генералите трябва да са на местата си. Това се отнася и за мен, за всички директори на болници. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира заповедта да не се пускат отпуски на ръководителите на болниците. Той подчерта, че това не важи за всички лекари и медицински сестри, които могат да почиват, когато изпитат нужда за това.

„Образно казано - войниците трябва да отпочинали, за да спечелим битката“, заяви здравният министър.

Той коментира и протеста с горене на маски в София.

„Да гориш маски е зловещо, това се случва когато има лечебни заведения, които имат нужда от маски, за да спасят лекарите и медицинските си сестри, които са на първа линия. Всеки има право на протест, това е демокрация. Ако някой счита, че заповедта на министъра противоречи на конституцията, трябва да поддадат в съда искане за отмяна на решението. Ако магистратите решат и това се случи - първият, които ще се съобрази с това съм аз“, заяви здравният министър.

Ангелов отговори и на критиките, че повечето смъртни случаи у нас са заради други заболявания, а не заради коронавирус.

„Това е вирус, които предизвиква изключително сериозни заболявания. Едно от тях е васколит, който довежда до увреждания на микроциркулацията и създава тромби в кръвоносните съдове. Ако един раково болен почине в катастрофа, той не е починал от основното си заболяване, а от катастрофата. Същото е и за коронавируса. Тези хора не почиват от основното си заболяване, а от всички последствия които води със себе си коронавируса“, каза той.

Според него, няма нищо лошо да се ходи в планината , да се карат ски и да се разхожда сред природата. Лошото е ако цял ден караме ски и се приберем в хотела, слезем долу в бара и сме в тълпа, отпуснем се, пием и пеем – тогава може да се заразим.

В момента има заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Дългосрочната цел е да се издават електронни рецепти, това ще го направим до края на годината. Това, което предстои Касата да реши днес, е клиничната пътека за пациенти с Ковид и с белодробни заболявания или пневмония, да стане 1 200 лв. Коментира още проф. Ангелов.