Контролът за това дали се спазват противоепидемичните мерки у нас ще бъде затегнат. Полиция и инспектори на РЗИ ще извършват ежедневни и нощни проверки на местата, където има струпване на много хора - търговски обекти, молове, нощни заведения. Това съобщи по време на брифинга на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Все още здравната система празполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. Ако обаче разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чустваме затруднения”, посочи той.

По думите му, това се дължи на няколко неща. На първо място, българите са разумни хора, но не всички спазват мерките, каквито са разписани.

„Най-важната от тях е носенето на маски на закрито, проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от метър и половина, дисциплина. Тъй като мерките не се спазват, ще завишим контрола”, заяви здравният министър.

„Мерките ще бъдат спазвани от всички еднакво. Те важат за всички български граждани. Там, където това не се случва, органите на РЗИ ще дават предписания и ще правят проверка за изпълнението на тези предписания. Ако те не се изпълнят, ще следва затваряне на съответното заведение”, посочи проф. Ангелов.

Той бе категоричен, че нови мерки на този етап не се предвиждат. Ще се наблегне на спазването на съществуващите.