„Всяка една болница е приела вътрешни правила за контрол. Ако в Здравните заведение няма контрол, къде е ще има? Всяка болница са приели и изпратил тези правила до нас”, заяви областният управител Дани Каназирева, относно въпрос дали контролът в болниците не е твърде занижен.  Тя даде за пример  „Пълмед”, където веднага след първия случай са били взети мерки. Оттогава има до този момент има само още два случая.

„Самоконтролът на самите колеги е много голям. Те са самонаблюдават. При най-малката симптоматика или остават вкъщи, или предприемат мерки за лечение.  При съмнения ни уведомяват, за да опазят колегите си. Отношението на колегите помежду им е за похвала, аз съм приятно изненадана”, каза шефката на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя казва, че те постоянно следят за противоепдемичния контрол, но няма как да бъдат навсякъде. От РЗИ оказват пълно съдействие, а при нужда ще поискат помощ.

Към момента няма данни лекар, който се е върнал от Италия да е донесъл заразата в Пловдив.  По-рано д-р Танчева-Манчева каза и за новите  заразени в Пловдив– 35-годишен мъж в Инфекциозна клиника и медицинска сестра към Неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги”, които към момента са от леко към средно-тежко състояние.

Медсестра сред новите болни в Пловдив, изследват лекари и пациенти в УМБАЛ „Св. Георги”35-годишният пациент е в средно-тежко състояние, лекува се с Хлорохин