Личните лекари все още не могат да издават направление на пациентите си за бързи тестове. Причината за това е, че все още не е изработено т.нар. електронно направление.

„Чакаме вече осем месеца програмистите да изготвят въпросното направление. В момента сме с вързани ръце“, това заяви д-р Гергана Николова, която е личен лекар и член на БЛС.

Относно това как се процедира в случай, че един пациент не е бил нито на преглед, нито на тест, лекува се вкъщи и се влоши, тя отоговори:

„Когато не е проведено абсолютно никакво изследване, което да докаже, че това се касае за Ковид, няма как той да се лекува. Ако пациентът бъде настанен в ковид отделение , а не е заразен, ще се получи много неприятна ситуация. Трябва да има възможност за бързи антигенни тестове, които ние можем да назначим и което колегите ще могат да правят от Бърза помощ – това ще спести цялото това лутане на пациентите. Личните лекари и медиците от спешна помощ са изключително претоварени и това, което искаме е да имаме възможност за бърза диагностика“, заяви медикът пред Нова телевизия.

Според нея трябва да бъдат изградени „бързи пунктове“ на които хората могат да преминават с автомобила си и да се тестват. Това се е случило в десетки европейски държави.