Обилните снеговалежи през последните дни и започналото топене изкара паникьосалите се жители на преживялата потопа през август миналата година Мизия на улиците. Тревогата идва от преминаващата през града река Скът, която само за два дни вдигна нивото си с 1.80 м и заплашва отново да залее ниските квартали.

Само около 1.40 м. остават до излизането на реката от бреговете и хората с право са неспокойни, каза кметът на града Виолин Крушовенски.

"Лошото е, че от областната управа и другите държавни институции не направиха нищо съществено по превенцията от август до сега, за да не се повтори бедствието. А проблемите при нас идват и при повишено ниво на водоемите в съседните общини Бяла Слатина, Борован и Хайредин."

В село Крушовица, само на 6 км. от Мизия, нивото на Скът вече е скочило драстично. Реката вече е излязла от бреговете си и заплашва да наводни стотици къщи, съобщава 24 часа.

Критично е състоянието на язовир "Лесконож" в землището на врачанското село Голямо Пещене, алармира врачанският кмет Николай Иванов. Комисия от общината е направи оглед на водоема от поречието на Скът, което може да доведе до евакуация на жителите на съседното с. Оходен.

TrafficNews.bg