Имаме множество сигнали за работата на главния прокурор, част от тях предполагат нарушения. Свързани са все с такива нарушения, за които конституцията казва, че са достатъчни, за да може министърът на правосъдието да сезира ВСС. Това коментира зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Според него ВСС трябва да има морала и да изпълни своята функция и задълженията си да постави на открита дискусия и по същество този въпрос.

"Не искам да вярвам, че ВСС е един обречен орган и ще говорим за него с гласовете на този или онзи. Няма изненада в решението на КС, нещата просто си дойдоха на мястото. Смятаме, че имаме достатъчно данни за тежко нарушение - системно неизпълнение на служебните задължения и накърняване престижа на съдебната власт. Тежко нарушение е термин, който не е непознат като фигура и липса на конкретика в правото - той може и ще бъде напълнен в съдържание", коментира още Ганчев пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че има последователно действие или бездействие на прокуратурата.

"Не мисля, че се изнесе нещо, което да предполага разпит на премиера. С неговия разпит и този на Лена Бориславова, се отклонява общественото внимание от темите, които са актуални. Въпрос е като какви отиват те", попита Ганчев.