Мъж загина на място в Пирин, след като беше затрупан от лавина, докато карал ски в необезопасен район високо в планината. Инцидентът е станал вчера край хижа "Яворов" на над 2000 метра надморска височина.

62-годишният Лъчезар Жегов от Разлог и негов приятел се качват вчера по обяд да карат ски в Пирин. Въпреки че теренът над хижа "Яворов" е добре познат на двамата скиори, Зарето (загиналият мъж), както е познат на местните, се подхлъзва и повлича след себе си лавина. И загива на място.

Към 13.00 часа получих сигнал от близки на Зарето, че е станал тежък инцидент... Пристигнахме на мястото на инцидента, установихме, че Зарето е починал, за съжаление, и започна транспорта към ниската част на планината, каза Любомир Джолев - директор на ПСС-Разлог.

Въпреки че зимният сезон приключи, голяма част от местните хора от района на Банско и Разлог продължават да карат ски в необезопасените райони високо в планината.

Планината никога не трябва да се подценява. Сега е хубаво, слънчево време, но специално на такива извънпистови спускания трябва да се има предвид склона какъв е и снегът какъв е, казва още Любомир Джолев - директор на ПСС-Разлог.

Независимо от опита и познанията, които имаме в планината, условията в нея остават непредсказуеми. А най-опасно остава през сегашния сезон, заради високите температури и топенето на снеговете, добавят още планинските спасители.