Доброволци от Асеновград се заеха с проблема с бездомните животни в града. Хората са събрали кучета и котки от улиците в квартал „Запад” в града и са платили за кастрацията им.

„Доброволци и хора, милеещи за спокойствието на нашия град и обичащи животните, събираха бездомни кучета, поставяха ги в специални клетки с уговорката, че днес следобед ще посетят ветеринарна клиника, за да бъдат кастрирани. Всичко това се прави на доброволни начала от нашите съграждани. Това, което правят, е наистина изключително благородно. И може би трябва да спрем да се обиждаме един друг, а да предприемем нещо, което наистина ще е в полза както на града ни, така и на животните. И да престанем да търсим виновни за това и онова. Ако ние не направим нещо, никой няма да ни помогне”, написа асеновградчанин в местна фейсбук група и публикува снимки от акцията.

Инициативата събра стотици положителни коментари в мрежата, а потребителите масово заявяват желание да организират подобна кампания и в останалите квартали на града. „Това е начинът за справяне с проблема, за да няма безсмислена смърт на животни”, „Много добро начало”, „Адмирации”, коментират хората.

Припомняме, че проблемът с бездомните животни в града е от години. Преди две седмици 8-годишно момче бе нахапано от бездомно куче в Асеновград и бе откарано по спешност в Клиниката по ортопедия и травматология на пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ с няколко  наранявания. Десет дни по-рано четириногото е нападнало и друго дете на същата улица, което е с нахапани ръка и крак.

Междувременно кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов разпореди спешна проверка по случая. Още същия ден в съвместната акция с екип от общински приют – Пловдив безстопанственото куче бе заловено и транспортирано до ОП „Зооветеринарен комплекс“ – Пловдив. "За огромно съжаление, такава е картината в цялата страна, никоя общината не е в състояние сама, без ресурса и подкрепата на държавата, да реши качествено и трайно проблема с бездомните кучета", коментира тогава Караиванов.

Темата за нападения на животни в града пък предизвика широка дискусия сред асеновградчани. Хората изразиха и мнение, че е време да се направи промяна в Закона за защита на животните, а в Асеновград да се изгради кучешки приют. Бе поета и инициатива всички бездомни кучета, които не са маркирани, да бъдат снимани. След което фотосите да се изпратят в Зооветеринарен комплекс-Пловдив, откъдето да ги приберат и кастрират.

Бездомно куче нахапа две деца в Асеновград8-годишният Митко е приет по спешност в болница, животното - прибрано в Зооветеринарния комплекс в Пловдив

Снимки: За по-добър живот в Асеновград