Всички избирателни секции в страната са вече отворени и всеки може да подаде своя глас за Евровота. Според данни на ЦИК не е имало проблеми тази сутрин при отварянето на секциите.

На някои места в страната, обаче има проблем с машинното гласуване – машините не работят и към момента гласуването по електронен път е преустановено.

"Отвориха всички секции, нямаме проблеми със секциите. Гражданите могат да отидат и да упражнят своя вот. От 3000 секции, само в 2 имаше проблеми с машинното гласуване. Проблемите ще бъдат оправени. Първите данни за избирателната активност очакваме около 11 часа", съобщи Таня Ценова от ЦИК.

София

Изборният ден започна без проблем тази сутрин в столичното 127 СОУ "Иван Денкоглу“.

Председателят на СИК в училището призова хората да гласуват и пожела успешен изборен ден. Очакванията са му за около 35% гласоподаватели в тяхната секция.

Секционната избирателна комисия отвори врати точно в 7 ч. Няма опашки за гласуване.

Пловдив

Всички избирателни секции в Пловдив също започнаха изборния ден навреме. Осигурен е кворум. Още вчера са били разпределени и машините в 149 избирателни секции в Община Пловдив, където ще може да се гласува машинно.

Общо 300 219 са избирателите в град Пловдив, които ще могат да гласуват за европейския парламент. В район „Централен” избирателите са 64 601, в район „Източен” – 45 406, в район „Западен” – 32 269, в район „Северен” – 43 287, в район „Южен” – 66 351, а в район „Тракия” – 48 305. 7 180 избиратели ще могат да гласуват за първи път днес. Общо 477 са образуваните избирателните секции в Община Пловдив за евроизборите, в това число 5 броя избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 броя избирателни секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода.
В момента все още пред избирателните секции в града е спокойно, предаде Фокус.
От РИК ще оповестят данни за първата избирателна активност след 10.30 часа.

Пазарджик

Изборният ден на територията на областта започна в спокойна обстановка. Тази сутрин всички изборни секции бяха предадени на секционните избирателни комисии от охраняващите ги полицейски служители. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Бургас

В Бургас изборният ден пък започна малко по-късно, но всички секции са вече отворени. Няма информация за проблеми.

Няма сигнали, жалби или информации за извършвани нарушения. И в Бургас има машини за гласуване. В 191 секции в цялата област ще може да се гласува машинно, от РИК се надяват, че няма да имат проблеми с гласуването. 

Кърджали

В Кърджали започна изборният ден, но в някои избирателни секции малко по-късно заради проблеми с машинното гласуване. Първите проблеми се появиха в една от секциите, машината не работеше, не приемаше картата, оплака се един от наблюдателите в секцията. Там изчакват от ЦИК да им кажат какво да правят.

Плевен

В Плевен избирателните секции отвориха навреме. Над 120 000 са имащите право на глас и ще гласуват в 167 секции, 57 от които машинно. 

Варна

Изборният ден във Варна също започна нормално. 406 избирателни секции има в града, в 126 от тях може да се гласува машинно. В една от избирателните секции се забавиха с отварянето с около 15 минути заради машинното гласуване.

Видин

Във Видин тази сутрин също имат проблеми с машинното гласуване. Изборният ден в града започна на места малко по-късно заради машинното гласуване.

Източник: БГНЕС