Военният завод "Дунарит" в Русе гори, съобщи бТВ. По първоначална информация се е запалил цехът за тротил. Работниците, които са на смяна, се евакуират.

Сигнал за пожара е подаден след 11 ч.

На място са изпратени екипи на пожарната и Спешна помощ.

Има опасност от експлозия в завода. Горящият цех е мястото, където се завършва окомплектовката на бомбите. 

Областният управител Галин Григоров пътува към завода. Цехът, който гори, се нарича "110". Вероятно пожарът е тръгнал от кабели, според неофициална информация, съобщи "Монитор".

Работници са тръгнали по пътя за Николово, за да избягат от завода. Всички пожарни на Русе са пред "Дунарит", помощ ще се търси и от подкрепления.

Няма данни за експлозия, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" комисар Николай Николов. Той потвърди, че има пожар в цеха.

Няма данни за умишлен палеж, няма пострадали хора. Не е имало и предпоставки за по-сериозна опасност.

В населението места в близост - село Николаево и град Мартен, са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна, каза за bTV кметът на Русе Пламен Стоилов.

На този етап не се очакват по-тежки произшествия. Има обаче опасност огънят да се разпространи в гората и да засегне други обекти. Осигурен е дрон, който да извърши оглед от въздуха и да се прецени как да се действа, допълни той.

Очаквайте подробности!

 Снимки "Монитор"
 „Дунарит“ е най-старият военен завод в България, създаден е през 1903 г.
След приватизацията му през 2005 г. от фирма от орбитата от КТБ, той се развива на фона на останалите държавни заводи. Когато банката фалира, заводът се оказа с дългове към нея в размер на близо 90 млн. лв.
След затварянето на КТБ започват схватки за контрола над прекия акционер на оръжейния завод – дружеството “Кемира”. За кратко то е овладяно от Бисер Лазов – някогашна дясна ръка на собственика на КТБ Цветан Василев, а след това основен свидетел на прокуратурата срещу него. Впоследствие банкерът си връща контрола и в началото на 2015 г. прави опит да прехвърли “Дунарит” в пакет с други активи на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие.
След като сделката не се осъществява, мениджмънтът на русенския завод се обръща към бизнесмена Емилиян Гебрев с молба за финансова подкрепа. Той решава да финансира увеличение на капитала на завода, като така да заобиколи наложените запори и да придобие акциите му.
През февруари 2016 г. фирмата на Гебрев – “Емко”, заявява в КЗК искане за концентрация, чрез което да придобие контрол над “Дунарит”.
Преди две седмици в телевизионно интервю Гебрев съобщи, че оръжейният завод „Дунарит“ и към момента е собственост на „Емко“, но поради обжалвания, собствеността все още е под въпрос, припомня БГНЕС.