„За нас са важни и българите в Украйна. От две седмици сме в ежедневен контакт с посолството ни там. Общността е доста голяма. Към този момент няма проявено желание за евакуация, но плановете за такава са актуализирани”. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг в МВнР.

„Това е обсъдено и с нашите партньорски държави, и със страните членки на ЕС и НАТО, за да осигурят логистика при необходимост”, каза още тя.

„В случай на нужда, трябва в един и същи момент да евакуираме нашите хора, защото това е важен сигнал. В най-тежкия вариант имаме възможност с наши сили и средства да направим такъв тип евакуация”, добави Генчовска.

Тя коментира и срещата между премиерите на България и Северна Македония. „Рестартирахме диалога със Скопие по политическите теми. Очакваме да има надграждане по политиките и във всяка една да бъдат постигнати конкретни резултати”, посочи тя.

„По отношение на Украйна в случай на желание и необходимост можем да евакуираме и екипа от посолството на Северна Македония в Украйна”, заяви министърът на външните работи.

По думите й България е подновила предложението си да охранява въздушното пространството на западната си съседка.