Няма никакъв смисъл от тестването на антителата, защото те не показват реалната защита. Това категорично заяви  доц. Любомира Николаева - Гломб, вирусолог, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

Според нея именно това е и причината да не се признава имунитета само след направен тест за антитела, както и това, че той трябва да бъде валиден само 6 месеца.

„Антителата, които се образуват доста бързо избледняват и организмът доста бързо забравя срещата си с вируса. Лекарите, които работят в ковид отделение са в непрестанен контакт и постоянно си гъделичкат имунитета, затова и трябва да са ваксинирани“, коментира Гломб пред Нова телевизия.

Според нея антителата са най-различни видове, а тестовете не дават достатъчно достоверни данни .

„Тестовете за антитела  тестове са по-скоро за епидемични проучвания. Антителатаимат своята роля, но няма стандартизиран метод, които да каже каква е границата под която си защитен. Според доклада на Европейската комисия преболедуването важи само до 6 месеца. Същото се отнася и за имунитета след първа игла – такъв няма и не се признава в ЕС, но при нас все пак това е някаква мярка и всеки има глава на раменете си и може да прецени – дали държи да се напие навън или може да се напие вкъщи“, коментира Гломб.