Протест с лежащ флашмоб обявиха няколко организации на велосипедисти за следващия вторник в София. Началото е обявено за 18 часа пред Министерски съвет. След това протестиращите ще се отправят към сградата на МВР, за да попитат какво стана със законодателните промени, които трябваше да пазят велосипедистите и бяха обещани преди година.

"За по-малко от 2 седмици ставаме свидетели на два фатални инцидента. Двама колоездачи си отидоха, а тяхната смърт можеше да не се случи, ако институциите не бяха завладяни от безхаберие4, пишат организаторите. Те припомнят, че преди 1 година, след поредния фатален инцидент и протест тогава новият министър на вътрешните работи обеща нов закон за движение по пътищата, по негови думи до края на Септември 2018. Но такива промени още няма.

Освен към МВР и към бившия омбудсман Мая Манолова, която беше обещала законови промени преди 2 години, колоездачите имат въпроси и към Столична община, която беше обещала пълна инспекция на съществуващата вело-инфраструктура. Инициативата набира растяща подкрепа в социалните мрежи.

Вчера в „Пирогов” почина Константин Касабов, който бе блъснат от лек автомобил на кръстовището край столичния стадион "Локомотив" на 21 октомври.  Починалият мъж оставя две деца сираци. След като помел колоездача виновният шофьор е избягал от местопроизшествието без да изчака пристигането на полицейския екип.

По времето, когато е бил блъснат Константин, мястото е било оживено и със сигурност инцидентът е видян от много хора. Въпреки това досега никой не се е обадил.  От столичната полиция апелират хората, станали свидетели на инцидента или разполагащи с информация за водача или за автомобила, да подадат сигнал на тел.: 112, 02/982 0516 и 02/982 0069. Анонимността им е гарантирана.

Близък приятел на починалия Константин сподели пред Нова тв, че е минал по същия булевард 10-ина минути след инцидента. "За цялото това време аз бях едва вторият, който подаде сигнал до 112 за инцидента. Сигурен съм, че е имало много хора, които са видели удара, но не са се обадили", разказа приятел на починалия велосипедист, който остава две деца сирачета.

"След удара Константин е бил с тежка черепно-мозъчна травма, счупени лумбални прешлени, счупени ребра и пробит бял дроб. Веднага е опериран, но, за съжаление, почина", казаха още близките на починалия колоездач.