Община Асеновград започна раздаването на храни и хранителни продукти по домовете на нуждаещи се възрастни, социално слаби или с ниски доходи лица, определени със списък. Общо 250 потребители ще получат помощ по проекта „Топъл обяд“. На тези от тях, които са над 65 г., помощта ще бъде предоставена по домовете им, а останалите ще могат да си я вземат от досегашното място – в стола на завод „Асенова крепост“, като се спазват строго предписанията на Министерството на здравеопазването и без да се провежда хранене на място.

Освен в града, ще бъдат обслужени и жители на 8 села – Нареченски бани, Тополово, Леново, Конуш, Боянци, Избеглии, Мулдава, Новаково.

Проектът е със срок до края на месец април. В екипите, които доставят помощта, присъстват представители на община Асеновград, на фирмата, която приготвя храната и медицински сестри. Менюто е разнообразно – месо, яхния, супа, салата, хляб и други, като е съобразено със здравословното състояние и изискванията за хранене на всеки от потребителите.

Междувременно, община Асеновград съвместно с БЧК вече стартира и раздаването на допълнително продукти за още 230 жители на града и селата. Помощният пакет ще бъде еднократно раздаден отново по домовете на потребителите. Планирано е тази дейност да приключи до 16.04.20 г.

От 01.05.20 г. до 19.06.20 г. по целева програма община Асеновград ще кандидатства по друг проект – „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. Целта е чрез него да бъдат включени 200 нуждаещи се от най-уязвимите групи, сред които самотни възрастни, трудно подвижни и други. Общият размер на средствата, за които се кандидатства е малко над 19 000 лева. С настоящото проектно предложение община Асеновград ще има възможността да достави топъл обяд до дома в подкрепа на уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация са в затруднение да осигурят сами прехраната си. Проектът е насочен към хора с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето в което са поставени под задължителна карантина. Могат да се възползват и уязвими лица, в това число и възрастни над 65 г., без доходи или с такива, под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, грижещи се за тях в условията на извънредното положение и не са в състояние да си осигурят прехраната. Насочва се и към граждани, които поради възрастта си и трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

В рамките на настоящата услуга се предвижда закупуването на хранителни продукти за приготвяне на топъл обяд в работни дни (супа, основно ястие, 2 филии хляб и при реализирани икономии веднъж седмично десерт). Приготвената храна ще се доставя ежедневно до дома на потребителите, в работни дни. При наличие на икономии, в почивните и празнични дни, ще се осигури и годна за директна консумация  храна (консервирана или пакетирана). Ще се извършва допълнителна подкрепа за целевата група, като закупуване на хранителни продукти или такива, от първа необходимост, със средства на потребителите, или с други, различни от тези, по програмата. Няма да се допуска доставка на храна, приготвена от предния ден.

За да се определят хората, които ще имат право да се възползват от проекта, ще се използват всички възможности за идентифициране на нуждаещите се лица, като информация от доставчици на социални услуги и институции, сигнали от граждани, подадени по телефона или на Портала за сигнали в сайта на общината. Ще се изготвят ясни критерии за подбор, като приоритетно ще бъдат обхванати най-нуждаещите се, засегнати в най-голяма степен от извънредната ситуация. Храната ще се приготвя в деня на доставката, опакована със съдове за еднократна употреба, допълнително поставени в пакет.