Стотици българи вече се изкачиха по стълбите на паметника на Шипка, за да почетат националния празник на България и  143-тата годишнина от Освобождението на страната. Към този момент над 300 автомобила вече са паркирани в подножието на върха, предаде Нова телевизия.

Около паметника са поставени метални ограждения. Причината – опасност от падащи части от фасадата.

„След завършването на ремонта ще бъде подменена изцяло и експозицията, подредена по етажите на Паметника на свободата”, каза още Миланова.

Официалните празненства бяха отменени заради пандемията, но това не попречи на стотици хора вече да се изкачат на връх Шипка.

Въпреки това всеки момент, всеки момент се очаква на паметника да пристигне председателят на народното събрание Цвета Караянчева, а по-късно и президентът Румен Радев.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа днес е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут.

До 13:00 часа движението от Габрово и Казанлък към връх Шипка ще е еднопосочно към връх Шипка, а от 13 до 17 в обратната посока.

В момента на върха е слънчево, но духа студен вятър.