За няколко дни хлябът е поскъпнал  с 22 - 23%. Това съобщи Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа". В студиото тя показа касови бележки - на едната цената на хляба е 1,85 лв., а на другата - от снощи, цената на същия хляб вече е 2,25 лв.

"Това е огромен ръст само за няколко дни на една от базовите стоки, които потребяваме. Огромна надценка на гърба на всички граждани", каза Григорова пред Нова телевизия.

Тя коментира и предложенията на финансовото министерство за мерки в подкрепа на домакинствата и бизнеса заради растящите цени.

"Всяка една мярка, която цели намаляване на натоварването на домакинствата, е полезна. Както намаляването и премахването на част от акцизите, така и намаляването на ДДС на част от горивата. Добре е тези мерки да ги има. Притеснителното е, че вече бе казано, че цените няма да се върнат на нивата от 2018 - 2019 г., напротив - ще става по-тежко. Вече имаме увеличение на дълга, въпросът е докъде и докога държавния бюджет може да прави такива стъпки. Джобът е скъсан", заяви Григорова.

По думите й това налага не само отпускане на социално подпомагане, но и премисляне на цялостната политика, която води към увеличаване на цените на горивата.

Според нея се върви към своеобразни купони за гориво.

Тя подчерта, че докато пенсиите могат да се променят с решение на правителството, докато минималната работна заплата - също може да се промени с такова решение, то "какво правим с доходите на хората, които не са минимална работна заплата".