"1 млрд. лева заем ще вземат "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", за да осигурят алтернативно гориво. Купуваме по-скъп газ, щом се налага държавните дружества да вземат заем. Огромен проблем е, че правителството казва неверни неща. Вече виждаме в бюджета тези средства, които в един момент трябва да се разплатят". Това заяви пред NovaNews Ваня Григорова, икономист в КТ "Подкрепа".

По думите й служител в НАП получава 1235 лева бруто, а добавките, които се правят на 3 месеца, са в размер на 300 лева. "Има огромни бонуси, но те са за хора на високи позиции. Хората на гишета не получават големи суми", обясни тя. Според нея основната критика е за замразяването на минималната работна заплата. "Хората в държавните институции пък биват разигравани и за тях няма и една стотинка увеличение. Оптимизация вече имаше в редица агенции, бяха съкратени хора, но нови няма, защото заплатата е 900 лева бруто", посочи Григорова. 

От своя страна Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара смята, че не става дума за замразяване на минималната заплата, тъй като тя действа едва от 2 месеца. "За заплатите на държавните служители има създаден фонд от 300 млн. лева към МФ, но увеличение ще има само след оптимизация на административните процеси. Няма и толкова удръжки, на места има и допълнителни възнаграждения, които надвишават в пъти мениджърските позиции в частния сектор", коментира той.