На училищата в страната ще бъде препоръчано да ограничат всички неучебни дейности като родителски срещи и различни съвети. Родителските срещи например може да бъдат онлайн, това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

В момента 172 деца и ученици са заразени и 165 учители. Средно дневно между 5-6 учители и ученици са с положителен тест, като карантинираните са  0.5%, т.е. 5 на 1000 не учат.

„Нашата цел тази година е максимум присъствено обучение. Ние не можем да си позволим да пренебрегнем вируса, но не можем да си позволим да затворим и училища. При онлайн обучението не се усвоява толкова добре учебния материал, не може децата да се социализират, възпитателната функция не може да се приложи толкова добре. Рискуваме да бъдем изправени пред по-коленчеста катастрофа и да увредим правото на образование на децата ако затворим училищата“, коментира Вълчев.

Той заяви, че се търси правилата формула, като в момента  не взаимодействието на паралелките дава резултати.

„Този модел позволява и децата да не бъдат с маски в клас, което би направило трудно тяхното обучение. Използвам случая да призова всички да бъдат по отговорни, да се спазват мерките Учителите трябва да дават пример. Ако основните мерки се спазват имаме всички шансове учебната година да бъде 97% присъствено, като най-вероятно ще се влоши ситуацията при сезонния грип. Сега има грипоподобни симптоми и на принципа на предпазливост изисква децата да си останат вкъщи“, каза още министърът.