Ваксината срещу COVID-19, разработена от Университета в Оксфорд, изглежда безопасна и предизвиква имунен отговор. Тази изключително добра новина бе разпространена от световните медии.

Вече са проведени клинични тестове с 1077 души, като изследването е показало, инжекцията предизвиква образуване на антитела и Т-клетки, които могат да се борят с коронавирус.

Констатациите са много обещаващи, но все още е твърде рано да се разбере дали това е достатъчно, за да се приложи масово ваксиниране. Затова са в ход по-големи клинични тествания.

Обединеното кралство вече е поръчало 100 милиона дози от ваксината.

Как действа ваксината?

Ваксината - наречена ChAdOx1 nCoV-19 - се разработва с безпрецедентна скорост. Представлява генетично разработен вирус, който причинява обикновената настинка при шимпанзетата. Той е силно модифициран, първо, така че не може да причини инфекции у хората, а също и за да „прилича“ повече на коронавирус.

Учените са направили това, като са прехвърлили генетичните кодове на „шиповия протеин“ на коронавирус - решаващия инструмент, който използва вирусът, за да "нахлуе" в нашите клетки - във ваксината, която разработват.

Това означава, че ваксината прилича на коронавирус и имунната система може да се научи как да я атакува. 

Какво представляват антителата и Т-клетките?

Голяма част от фокуса върху коронавируса досега беше върху антителата, но това е само една част от имунната ни защита.

Антителата са малки протеини, произведени от имунната система, които се залепват върху повърхността на вирусите. Неутрализиращите антитела могат да деактивират коронавируса. 

Т-клетките, вид бели кръвни телца, спомагат за координацията на имунната система и са в състояние да открият кои от клетките на тялото са били заразени и да ги унищожават. Почти всички ефективни ваксини индуцират както антитела, така и Т-клетъчен отговор. 

Нивата на Т-клетките достигат максимума си 14 дни след ваксинацията, а нивата на антителата достигат пик след 28 дни. Изследването не е продължило достатъчно дълго, за да разбере колко дълго може да продължи полученият имунитет, т.е. колко време ще защитава имунизирания.

Проучването показва, че 90% от хората са развили неутрализиращи антитела след една доза. Само на десет души са били необходими две дози и всички те  след втората доза са произвели неутрализиращи антитела.

"Не знаем нивото, необходимо за защита, но можем да увеличим максимално отговорът срещу заразата с втора доза", заяви проф. Андрю Полард от изследователската група в Оксфорд.

Безопасно ли е?

Да, но има странични ефекти. Няма опасни странични ефекти от приемането на ваксината, обаче, 70% от хората в проучването развиват или треска, или главоболие. Според изследователите това може да се парира с парацетамол.

Проф. Сара Гилбърт, от Университета в Оксфорд, Великобритания, казва: „Предстои още много работа, преди да можем да потвърдим дали нашата ваксина ще помогне за управление на пандемията Covid-19, но тези ранни резултати са обещаващи“.

Кои са следващите стъпки в процеса?

Резултатите досега са обещаващи, но основната цел на изследователите е да гарантират, че ваксината е достатъчно безопасна, за да бъде давана масово на хора. 

Проучването не може да покаже дали ваксината може изцяло да попречи на хората да се разболеят или пък да се намали симптоматиката на Covid-19.

Повече от 10 000 души ще вземат участие в следващия етап на тестовете във Великобритания.

Клинични тестове са разрешени и в други страни, тъй като нивата на заболеваемост във Великобритания са ниски, което прави трудно да се разбере дали ваксината е ефективна.

Ще има голямо изследване с участието на 30 000 души в САЩ, както и 2 000 в Южна Африка и 5000 в Бразилия.

Има и призиви за провеждане на експериментални проучвания, при които ваксинираните хора са умишлено заразени с коронавирус. Съществуват обаче етични притеснения поради липса на лечение.

Кога може да започне масово ваксиниране?

Възможно е коронавирусната ваксина да бъде доказана като ефективна преди края на годината, но тя няма да бъде широко достъпна до този момент.

Работещите в сферата на здравеопазването ще бъдат с приоритет, както и хората, които се считат за рискова група на Covid-19 поради своята възраст или други условия на труд и живот.

Все пак широко разпространената ваксинация вероятно ще започне най-рано през следващата година. 

Какъв напредък се постига с други ваксини?

Ваксината за Оксфорд не е първата, която достига този етап, като групи в САЩ и Китай също публикуват подобни резултати.

Американската компания Moderna съобщи, че нейната ваксина може да произвежда неутрализиращи антитела. Те инжектират коронавирусна РНК, който след това започва да произвежда вирусни протеини, за да предизвика имунен отговор.

Компаниите BioNtech и Pfizer също имат положителни резултати, използвайки своята РНК ваксина.