9 часа след безпрецедентното дългото съдебно заседание, на което трябваше да се реши мярката за неотклонение на кмета на Перущица Ради Минчев и другите двама задържани, Окръжният съд в Пловдив взе своето решение, предаде репортер на TrafficNews.bg

Магистратите решиха да оставят за постоянно в ареста Ради Минчев, Павлин Статев и Илияна Павлова.

Срещу Минчев са повдигнати три обвинения. Първото обвинение е за това, че в качеството на лице, което заема отговорно служебно положение – кмет на Община Перущица е поискал от Павлин Ст. дар, който не му се следва – сумата от 40 000 лв., за да не извърши действие по служба, произтичащо от чл. 5 ал. 1 от ЗОП – престъпление по чл. 302 т. 1 във вр. с чл. 301 ал. 1 от НК;

Повдигнато му е обвинение и за това, че като длъжностно лице като извършител в съучастие с Илияна П. като помагач е присвоил чужди пари в размер на 12 484 лв., връчени в това му качество и поверени му да ги пази и управлява – престъпление по чл. 201 от НК.

Третото обвинение е за това, че чрез изготвяне и полагане на подпис съзнателно се е ползвал от неистински документи, за които е знаел, че подписите за Б.К., Л.Б., К.И., И.А., В.К., Т.П. и Е.М. не са изпълнени от тях с цел да бъдат използвани тези документи пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, когато от него за самото им съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316 във вр. с чл. 308 от НК.

Срещу Павлин Статев е повдигнато обвинение за това, че е обещал на Ради М. в качеството му на лице, което заема отговорно служебно положение – кмет на Община Перущица да му даде подкуп – 40 000 лв., за да не извърши действие по служба по чл. 5 ал. 1 от ЗОП – престъпление по чл. 304а от НК, като му е повдигнато обвинение и по чл. 308 ал. 1 от НК за това, че е съставил неистински официален документ, като е положил подписи на управителите на две дружества, с цел да бъде използван пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Илияна Павлова е с обвинение за това, че е съставила неистински официален документ, като е положила подписите под управител на дружество - А.С., както и на Т.Г., Д.И., Н.Н., Т.П. и Е.Х. с цел да бъде използван пред Община Перущица – престъпление по чл. 308 ал. 1 от НК.

Тя има още две обвинения – по чл. 308 ал. 7 от НК за това, че е държала и укривала предмети, за които знае, че са предназначени за съставянето на неистински официални документи и по чл. 201 от НК за това, че като помагач в съучастие с Ради М. като извършител и в качеството му на длъжностно лице, умишлено го е улеснила да присвои чужди пари на обща стойност 12 484 лв.

След седемчасово съдебно заседание Окръжният съд намери, че престъпленията, в които и тримата са обвинени, са тежки умишлени престъпления по смисъла на закона, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода”. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени, като изключение правят повдигнатите обвинение по чл. 304а от НК на Пламен Ст. и обвинението по чл. 302 т.1 във вр. с чл. 301 от НК по отношение на Ради М. Налице е реална опасност и тримата от обвиняемите да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража”, като съдът счете, че реална опасност Ради М., Пламен Ст. и Илияна П. да се укрият не е налице.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.