Най-голям натиск върху здравната система в момента има в София, където ситуацията става все по-напрегната. Това заяви шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, като думите му бяха подкрепени и от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Заразените жители на София до момента са 21 533, като от тях на домашно лечение са били 15 980, а са излекувани 4809 души.

В момента в София има разкрити общо 3000 легла за лечение на коронавирус и  250 за интензивно лечение. В болница са 713  души и  107 са в интензивните отделения.

„Натискът върху болниците е изключително тежък в София, искам да благодаря на всички граждани, които спазват мерките и ни помагат по този начин.  Постоянно се обаждат хора, които не знаят какво да правят при симптоми на коронавирус. При първите симптоми – леко повишаване на температурата и мускулна треска – останете си вкъщи, не ходете на работа и ако проблемите се засилят обадете се на лични лекар. Трябва да има едно диференциране на лечението на тези пациенти. Трябва да има триаж, който може да бъде направен от личните лекари и нас много би ни облекчило. Става въпрос за по-леките случаи“, заяви Балтов .

Здравният министър подчерта, че  всеки един пациент, който счете себе си за спешен има право да потърси помощ във всяко спешно отделение в страната и нито едно лечебно заведение няма право да откаже на такъв пациент. Това е наредба, която е съществувала винаги.

„Сега нещата са малко по-различни, затова се налага този триаж и да се приоритизират пациентите. Вече говорим за дифузно разпространение и ние не можем да го спрем, но с тези мерки ние можем да го контролираме. Каквито и да е заповеди да издадем, ако хората не вярват на лекарите няма как да постигнем медицинския резултат, който целим. Голяма част от медиците са от март месец и са на ръба на силите си. В София е най-големия натиск и не е проблема в информационната система. Прави се организация на момента – разкриват се легла, тъй като има блокиране на болници – от вчера в Пирогов има разкрити 205 легла, тъй като е имало наплив“, заяви още министърът на здравеопазването.

Той е разговарял с премиера Бойко Борисов снощи в 3 часа, като го е уверил, че към момента системата е обезпечена.

„Хората трябва да знаят, че системата като система е обезпечена - за 6 месеца напред България е готова, но ако разума намалява и натискът се увеличава тези месеци ще бъдат намалени. Ако разума надделее ние ще победим, спасението по единично вече не е добър вариант за никой“, каза още той.