„Днешния ден е ден на поврат, на водораздел – не трябва да има никакви съмнения коя политическа сила носи отговорност и коя не носи никаква отговорност и съществува благодарение на повърхностна байганьовска политика. БСП и ДПС днес показаха своето истинско лице на лицемерни политици –  не мога да ги нарека държавници. Ако досега можеше да се намери някакво обяснение на тяхното отсъствие от залата, сега когато се гледат данъчните закони – едно такова поведение е безотговорно. Те в момента тържествуват. Това се казва пир по време на чума“, това каза на извънреден брифинг вицепремиерът Валери Симеонов.

Острата реакция на ГЕРБ и Обединени патриоти е заради отсъствието на БСП и ДПС от залата на Народното събрание в дена, когато трябваше да се гледат данъчните закони, които са прелюдия към проекта за бюджет 2021 и са свързани с икономическите мерки за посрещане на последствията от икономическата криза.

„Даже лидерът на опозицията е в болница… разчитахме на повече отговорност и солидарност. Не може да твърдиш, че Народното събрание трябва да работи по време на извънредно положение, а сега да демонстрираш точно обратното. Отговорните партии трябва в такъв момент да се обединят и дадат знак, че сме тук да решаваме проблеми на хората. Подобно поведение не прави чест и не може да бъде определено като нормално политическо поведение на политици. Бъдете солидарни и дайте възможност парламента да работи в интерес на българските граждани“, затова призова д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

По време на брифинга стана часно, че трима депутати от Обединение патриоти са заразени с корнавирус, като единият от тях е в тежко състояние, един е под карантина. В ГЕРБ има двама под карантина. 

„Имаме един общ враг и това е пандемията – дребното сметкаджийство как да навредим на управлението вреди на гражданите и на възможността за адекватен отговор на кризата. Надявам се БСП и ДПС за последен път да демонстрират подобна безотговорност – това е пир по време на чума, нашите болни колеги са функция на тяхната безотговорност. Преодолейте дребнавото чувство, за да се осигури приемането на бюджета“, посочи зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов.

Д-р Дариткова подчерта, че Конституцията на България не позволява да се провеждат дистанционни пленарни заседания, затова Парламентът трябва да продължи работата си присъствено. Това обаче изисква и необходимият кворум. 

По-рано днес стана ясно, че Народното събрание няма да заседава днес, тъй като бяха регистрирани едва 119 депутати или с двама под екзистенц минимума. 

Киристиан Вигенин от БСП обясни, че няма да стават съучастници в гласуването на лобистки закони и подчерта, че нищо важно за решаването на кризата е нямало да бъде обсъждано днес. Освен това, той подчерта, че управляващите не са склонни на диалог с тях.