Турски гражданин ще се раздели с пребиваването си у нас, след като от отдел „Миграция“ на МВР-Пловдив отказа да му издаде разрешение за продължаване срока на пребиваването му като чужденец в България.

Към края на 2020 година мъжът подал документи, за да закрепи статута си на пребиваващ чужд гражданин у нас. Пловдивските миграционни обаче отказали, защото според тяхно вътрешно разследване бракът между него  и пловдивчанка, заради който той веднъж е взел статут в България, е фиктивен. Според тях той е сключен срещу 3000 лева.

Турският гражданин платил парите и подписал съюз, за да придобие право на пребиваване в страната.

Българката, за която той се е оженил, пребивавала трайно в германския град Дортмунд. За последно тя се върнала в България през юли 2020 година, а целта на пътуването била единствено с цел предоставяне на необходимите документи за осигуряване право на пребиваване на съпруга ѝ и за да потвърди присъствието си на адреса на пребиваване. В хода на проверката се оказало, че тя живее в Германия с мъжа и двете им общи деца на семейни начала.

След отказа, мъжът обжалвал решението в Административния съд в Пловдив, но напълно безрезултатно. Магистратите посочват, че в закона има изрична норма, която регламентира отказ при данни за сключен брак с цел заобикаляне разпоредбите, уреждащи статута на чужденците.

На турският гражданин била дадена възможност в няколко поредни съдебни заседания да представи съответните доказателства, с които да отхвърли платения брак за статут, но той не просто не успял да ангажира такива, но и не представил документи, на база на които да се установи от страна на съда наличието на условията за продължаване на срока на пребиваването.

Именно затова съдът е отхвърлил категорично жалбата му, а решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред горна инстанция.