ЦИК смята, че изборният ден протече нормално и спокойно. Независимо от постъпилите сигнали и жалби, комисиите осигуриха възможност на всички български граждани да гласуват - това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Общият брой машини, с които не е гласувано, са 148, 134 от тях са в страната, 14 извън страната. През вчерашния ден в ЦИК са обработени 106 жалби и сигнали.

Избирателната активност към 20:00 часа ще бъде обявена на интернет страницата на ЦИК, когато бъдат обработени протоколите на СИК на 100%.

Към 14:00 часа са обработени 85,14 на сто от протоколите на СИК в районните избирателни комисии. Всички СИК извън страната са приети в ЦИК, т.е. данните извън страната са обработени на 100%.

На 12 юни ЦИК ще обяви резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент и разпределението на мандатите. На 13 юни ще бъдат обявени получените гласове и разпределението на мандатите за народните представители в българския парламент. На 14 юни ще се обявят имената на 70-те избрани членове на ЕП от Република България. На 16 юни ще съобщят имената на новите 240 народни представители.

ЦИК ще спази законовите срокове, увери Росица Матева.