Симулатор на машинното гласуване пусна на сайта си ЦИК. Ето каква е процедурата, която можете да стествате тук

Първо вкарвате картата в долния процеп на машината. Първо на екрана ще се появи съобщение с три опции. Избирателят може да натисне първата опция, която е за гласуване за двата вида избори - за президент и за парламент; втората е само за президентските избори, а третата - за гласуване само за народни представители. След като направите своя избор той ще се изпише на екрана. Тук има две опции - една за връщане назад, която може да се използва, ако е направен грешен избор и втора - бутон "потвърди". 

Много е важно на тази стъпка избирателите да знаят, че, ако натиснат "потвърди" няма да може да се върнат назад и ще могат да гласуват само за опцията, която са избрали. 

След като са потвърдили избора си, на екрана ще се визуализира бюлетината за президентските избори - вляво са изписани имената на партиите, коалициите или инициативен комитет заедно с номера им, а вдясно имената на кандидат президентските двойки. Бюлетината има две страници, за да се премине на втората трябва да се натисне бутон "следваща стр.". След като направите избора си, на екрана ще се визуализира бюлетината за парламентарните избори. Там избирателят може да отбележи преференция за определен кандидат, ако желае. Тук също има бутон "следваща стр.".

След като е гласувал, избирателят трябва да натисне бутон "преглед". Тогава на екрана ще се изпише как е гласувал и в двата вида избори. Тук отново има опция за връщане, ако е направил грешка. Ако той бъде натиснат, машината ще ви върне на бюлетината за президент. Втората опция, ако няма да коригирате избора си, е да натиснете гласуване. Тогава машината ще разпечата двете разписки. Много е важно избирателите да не дърпат разписките, докато машината не е издала звуков сигнал, защото може да блокират устройството.

След това разписката се пуска в кутията.