Реално ли се отчита броят на заболелите и смъртните случаи от коронавирус? Има ли скрита смъртност? Реални ли са резултатите, огласявани от Оперативният щаб всяка сутрин? 

Не минава ден без някой от журналистите на брифинга да не зададе такъв въпрос на ген. Венцислав Мутафчийски. "Нямаме нарастване на общата смъртност. Ние не можем да скрием труповете. Не можем да избягаме от статистиката. Това е един от най- важните показатели , които показват , че на този етап се справяме добре. Това обаче не трябва да води до внушения, че можем да започнем да си играем с мерките, заяви вчера Мутафчийски на поредния извънреден брифинг.  

TrafficNews провери как стоят нещата в Пловдив? Оказва се, не само че няма увеличение на смъртността, но през март статистиката отчита дори доста съществено намаление. Какво показват цифрите? През март 2019 година починалите в Пловдив са 360 души. Тази година починалите са с 40 души по-малко - 320. Така че наистина не можем да избягаме от статистиката. 

Да се надяваме балансът да се запази и през следващите месеци, докато трае епидемията. 

Затова спазвайте ограничителните мерки, препоръчани от щаба, пазете социална дистанция, ходете с маска там където можете да срещнете други хора  и се грижете за личната си хигиена!