Бившият главен прокурор и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров вече е с отнет допуск до класифицирана информация, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Срещу него се води разследване от ДАНС. Това потвърди в интервю за медията премиерът Кирил Петков.

Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – трябва да показват решителни действия. Всеки пък, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона“, заяви той.

По думите му данните са събирани „дълго време“, но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.

Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от КПКОНПИ, но по думите на премиера това „прави неговата работа в някаква степен невъзможна“.

Служители на ДАНС са чакали сутринта Цацаров на работното му място, за да му връчат документите за отнетия допуск. Премиерът изрази надежда, че вчерашният анонс на шефа на КПКОНПИ, че ще подаде оставка и днешното отнемане на допуска не са свързани.

Вчера стана ясно, че бившият Обвинител №1 планира да подаде оставка от антикорупционната комисия през следващите седмици и ще освободи поста до 1 март. Официално като мотив за това бяха обявени лични причини.

 

Кирил Петков подчерта, че мнението му за главния прокурор Иван Гешев съвпада напълно с това на управляващата коалиция, която с декларация в парламента днес поиска Обвинител №1 да се оттегли.

„Вече доверието – явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, вече е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури“, заяви министър-председателят. Той е убеден, че НС ще работи по законодателни промени, „за да дадем нов облик на българската прокуратура“.

Сотир Цацаров подава оставка като шеф на КПКОНПИ на 1 мартНа тази дата той ще внесе отчета за работата на комисията и мотивите за оставката си

Министър Йорданова: Оставката на Цацаров няма да спре реформата на КПКОНПИТя все още очаква да се запознае с мотивите на оставката