Софийската света митрополия не е съгласна с проекта на италианския архитект Фуксас за обновяване на площад "Света Неделя". Според духовенството той прекъсва църковния живот в храма. 

"Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. Необходим е транспорт, за да могат да се предвиждат хората", заяви отец Кирил Попов от храма пред Bulgaria on air.

По думите му в проекта има много недообмислени детайли.

"Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Допуснал е множество грешки. По закон, ако е отговорен архитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили. Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.

Дискусиите по идейния проект за площада в центъра на София продължават. В това увери председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева. Тя бе категорична, че естакадата няма да бъде премахвана и няма да има бутане на стени. 

"Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.

Архитектът на летището в Шанхай ще прави центъра на СофияСтъклени пешеходни пасажи ще разкрият археологическите разкопки около църквата "Света Неделя"