Пловдивчанинът Александър Команов стана европейски шампион в категория до 85 килограма на Първото европейско първенство по Киокушин. Триумфът на нашенеца дойде след като той срази руснака Артем Семенов. Освен това организаторите на първенството направиха огромно признание за Команов, като сложиха снимка от неговия мач на официалния постер.

Специално за читателите на TrafficNews.bg, новият европейски шампион сподели своите впечатления от първенството и предизвикателствата, с които се е справил на него:

"В първия ден от състезанието по програма се играеха четвъртфинали и полуфинали. На четвъртфинали се изправих срещу ирландец, когото победих с ипон (пълна победа). Срещата приключи бързо. Дясно уширомаваши в главата на ирландеца го принуди да легне за кратко на земята. Съдиите отсъждат вадзари в моя полза и ни пускат да довършим мача.

Литовски състезател беше пробил пътя си до полуфиналите, за да се срещнем. Минута след началото лявото ми маваши се срещна с главата на литовеца. Рефера спря боя веднага, за да ми отсъди вадзари (половин победа), след което ни пусна да довършим срещата. Литовецът с всички сили се опита да изравни боя, но напразно. След изтичането на времето не беше изненада отсъждането на победата в моя полза.

Тази победа ми осигури за пореден път възможността да се боря за първото място. Мачът за него по програма трябваше да се проведе на следващия ден, разбира се, срещу най-подготвения противник, който състезанието можеше да ми осигури.

В неделя започнахме с церемонията по откриване на Шампионата, на която за втори път имах честта да бъда знаменосец на Kyokushin Wold Union. На финала си се изправих срещу Артьом Семенов от Русия, с когото се срещаме за втори път в борбата за първото място на европейско първенство. Изходът от двубоя не беше изненада за никого. За седми път победата ми донесе златото не само за мен, а и за България. Желанието ми за победа не остана незабелязано от съдиите и официалните гости на събитието, което доведе до награждаването ми с приз за най-висок боен дух.

Това състезание не беше обикновено за мен. Случи се нещо, което всеки добър боец е мечтал, а именно един ден да види свой кадър от битка разпънат на огромен билборд. Това беше както огромна чест и радост, така и огромна отговорност. За мен нямаше нищо по-важно от това на всяка цена да извоювам златото още веднъж.

Много приятели и съотборници, когато ми пожелават успех преди състезание, често казват: "Няма проблем... Пак ще ги биеш. Шест пъти си ставал Шампион на Европа, ще станеш и седми", последвано от "Да почерпиш като се върнеш със златото". Но всъщност всяка Европейска титла, включително и тази, за да бъде извоювана е нужна много сериозна подготовка, много сериозна подкрепа, много сериозен отбор. Защото, повярвайте ми, когато летвата е вдигната високо, не се прескача лесно, дори след 16-те години неспирна работа зад гърба ми.

Друг повод за моето щастие е страхотното представяне на моя по-голям брат Иван. Той мина през доста препятствия за да стигне до финалите, включително и преборване за титулярното место в националния отбор преди 2 месеца."

Ето и видео от финалната среща на Александър Команов срещу Артем Семенов:


Самият Иван Команов, братът на Александър, също записа сериозен успех. В категория до 70 килограма той спечели сребро. Иван също сподели своите впечатления от европейското първенство, напълно доминирано от българските представители.

"Преминах дълъг и изтощителен период на подготовка за Европейското първенство в Белград, Сърбия. Въпреки трудностите успях да запазя енергията си за състезанието. Важна роля за добрия резултат изигра и индивидуалната ми подготовка за всеки един опонент. На полуфинала бях спокоен тъй като бях проучил много добре противниците си и извоювах победата над украинския състезател с ипон (нокаут) в първата минута. Знаех, че финалът с руския представител Хасай Могамедов ще е труден, но благодарение на добрата физическа подготовка успях да се представя на татамито на високо ниво и да направим един от най-силните финали на състезанието.

Бойният дух на българският отбор беше висок през цялото време. Нямахме търпение да стъпим на татамито и да покажем на какво сме способни. Всички бойци - мъже и жени от нашият отбор се откроиха с чиста и силна техника на европейското първенство. Показахме на цяла Европа, че българският лъв е силен и достоен за първото си място в Европа!

Удовлетворението ми е още по-голямо от факта, че излязох от подготовката и състезанието без нито една травма. Разбира се, не бих се справил никога без подкрепата на най-близките ми - семейство и приятели. Тук искам да благодаря на моята половинка Ваня, която ми помагаше през цялото време на подготовката и състезанието, и ме крепеше с позитивната си енергия през цялото време. Моят успех нямаше да е реалност без нея!" 

ВИДЕО от участието на Иван Команов - тук: 


Снимки от участието на нашите лъвове можете да видите в галерията.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg