"Чух, че смъртността при нас е изключително ниска... всъщност цифирите са едни от най-ниските в света". Това заяви Доналд Тръмп по време на интервю пред телевизия "Фокс". За пореден път той обвини медиите в това, че разпространяват "фалшиви" новини за пандемията от коронавирус.

"Виждате ли? Казвате, че статистиката относно смъртността при нас е най-лошата, а всъщност е най-ниската", заяви той.

Твърденията на президента обаче са твърде далеч от актуалните данни за разпространението на коронавируса и бързо бяха оборени от световни агенции. 

По информация на Университета "Джон Хопкинс" смъртността в САЩ е една от най-високите. Страната се нарежда но 8-мо място в света с 43 починали на 100 000 души население в следствие на коронавирусна инфекция. В "челната" осмица попадат още Чили, Швеция, Франция, Испания, Италия. На първо място е Белгия с 86 жертви на 100 00 души, а на второ - Великобритания с 68. Държави като Перу и Бразилия, които също са сред най-засегнатите от пандемията, остават зад Щатите по отношение на смъртност.

Към момента заразените в страната от началото на пандемията са повече от 3.7 милиона, а починалите - над 140 000 души.
 
Въпреки това всички щати предприемат мерки по отношение на облекчаване на рестрикциите. Самият Тръмп на няколко пъти се възпротиви на идеята за задължително носене на маски на обществени места и отстоя позицията в интервюто пред "Фокс".