„Няма да затваряме държавата, имаме готовност да приложим ескалиращи мерки спрямо ситуацията”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по БТВ. Той каза, че по брой починали странта е на 10 място, а по заразени на 17 място. Това показва, че системата не ни е толкова лоша,колкото постоянно се повтаря.

„Движим се по ръба на бръснача. Няма да затворим държавата, целта ни е да ограничим заразата без да се използват методи като КПП-та. През пролетта имаше смисъл от тях, като тогава имаше смисъл, тъй като заразата бе в няколко области, сега е навсякъде, както навсякъде в Европа. Когато говорим за чуждия опит, немският трябва да е водещ. Канцлерът Меркел каза, германската икономика не може да си позволи второ затваряне”, каза Дончев. Той няколко повтори, че нито една мярка не може да отмени и да замени личната отговорност на всеки един гражданин, който да пази колегите и семейството си.

Дончев каза още, че е за по-масово тестване, като държавата ще измисли механизъм, при който PCR тестовете ще бъдат по-достъпни за хората, но в същото време да се избегне случаи на хипохондрия, при които един човек се тества 10 пъти в месеца.

Рискувате по-строги мерки , нови мерки. Не, мерки ще бъдат прилагане, каквито има нужда, а не