Цените на електрическата и топлинната енергия ще се повишат от 1 юли 2018 г. с повече от вече планираното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но все още се правят допълнителни изчисления на тарифите. Новите сметки се правят заради поскъпването на природния газ, за което регулаторът смята да одобри повишение с 10.8 на сто.

Представените в края на май изчисления на КЕВР сочеха поскъпване на тока средно с 1.89 на сто, вместо поисканото от електроснабдителните дружества средно около 5 процента. При парното средно претегленото поскъпване за страната бе 1.64 на сто, като на места дори има поевтиняване на топлоенергията.

Сега обаче всички цени ще трябва да се калкулират отново, отчитайки близо 11-процентното повишение при природния газ. То няма да се отрази съществено върху цената на електроенергията, тъй като увеличението ще дойде опосредствано през цената на високо ефективната електроенергия, произвеждана от топлофикациите. При парното, където основната тежест в цената се пада на газа, повишаването на цената ще е по-сериозно от предвиденото. 

"Не може природният газ да нараства с 10 процента и той формира 60 до 70 процента от цената на топлинната енергия, и да се поиска средно увеличение 2-3 процента. Аз съм убеден, че ще постигнем цени, които са възможно най-ниските при това увеличение. По отношение на електроенергията, влиянието на цената на природния газ е опосредствано, чрез добавката "задължение към обществото" влиянието там ще бъде значително по-малко“, каза Иванов пред журналисти във вторник, цитиран от mediapool.bg.

Окончателното решение на цените на газа, топлоенергията и тока ще бъде взето от регулатора на 1 юли.